Top

Afroamerikkalaisten historia kuuluu erottamattomana osana Yhdysvaltojen historiaan, ja on vahvasti läsnä nykypäivänäkin. Viime vuosien mielenosoitukset poliisiväkivaltaa vastaan eivät oikeastaan ole vain viime aikojen kiehuntaa, vaan osa, ja jatkoa, jo pitkään jatkuneelle oikeustaistelulle.

Helmikuussa vietetään mustan historian kuukautta (Black History Month), jonka aikana kansalle jaetaan tietoa niin historiallisista tapahtumista kuin yksittäisistä mustan historian sankareista. Afroamerikkalaisten keskuudessa Black History Month on saanut viime aikoina jonkin verran kritiikkiä, jonka voidaan katsoa lähteneen liikkeelle nuorten kyllästymisestä koulujen tapaan opettaa värillisistä merkkihenkilöistä vain kerran vuodessa ja muun ajan keskittyä valkoiseen voittokulkueeseen sivuuttaen täysin sen, että kyseinen kulkue on saattanut ratsastaa voittoon orjien kustannuksella.

Toistaiseksi kuitenkin Black History kuukautta pidetään tärkeänä tiedotusaikana, sillä iso osa näiden sankareiden nimistä on jäänyt yleistietämyksen taka-alalle tai täysin unholaan. Ihmisten mielten ollessa jo orientoituneita oikeaa suuntaan, helmikuu on loistava aika levittää tietoa myös vähän painavammista asioista.

Mustan historian museot

Mustien historiasta voi oppia kaikissa vähänkään isommissa kaupungeissa. Museoita on paljon, joten myös pikkukaupungissa saattaa törmätä paikallisten mustien historiamuseoon. Keräsin tähän listaa USAn parhaimmista afroamerikkalaisen historian museoista. Osa niistä on laajasti orjuutta, rasismia ja oikeustaistelua käsitteleviä kokoelmia, ja osa taas keskittyy tiettyyn mustien historian osa-alueeseen.

National Civil Rights Museum

Ehkäpä se kaikista tunnetuin museo sijaitsee Tennesseen Memphiksessä. Kuuluisuuteen vaikuttaa isosti se, että museo on rakennettu sen motellin yhteyteen, jossa Martin Luther King murhattiin. Hänen motellihuoneensa on osa museon kokoelmaa. Muuten näyttelyt kertovat tarinaa orjuudesta ja erityisesti 50-60-luvun oikeustaistelusta. Sekä Rosa Parksin bussi että Freedom Ridereiden tuhottu bussi ovat nähtävillä museossa.

National Museum of African American History and Culture

Maan kaikista kattavin mustan historian museo sijaitsee maan pääkonttorissa, eli Washington DC:ssä. Museo on valtava eikä se keskity vain oikeustaistelijoihin, vaan kertoo oikeastaan minkä tahansa alan ihmisten elämästä, jotka ovat vaikuttaneet mustien elämään Yhdysvaltojen historiassa. Tarina alkaa orjuudesta, ja jatkuu vapautumisen haasteista oikeustaisteluun, joka jatkuu aina tähän päivään saakka. Lisäksi esimerkiksi mustien urheilu- ja palvelushistorialle on omat näyttelynsä.

California African American Museum

Jos haluat tutustua mustaan historiaan mielenmaisemien kautta, käy tutustumassa afroamerikkalaisen taiteen eri muotoihin Los Angelesissa. CAAM:lla on lännen suurin kokoelma afroamerikkalaista taidetta, erityisesti tauluja.

The Buffalo Soldiers National Museum

Vähän erikoistuneempi museo löytyy Houstonista. Mustien historia Yhdysvaltojen palveluksessa on ollut moninaista, mutta yhtenä tunnetuimpana ryhmänä toimi ratsuväenrykmentti Buffalo Soldiers. Joukot koostuivat sisällissodan veteraaneista ja vapautuneista orjista, ja he taistelivat intiaanisodissa. Alkuperäiskansat nimesivät nämä joukot biisonisotilaiksi todennäköisesti periksi antamattoman luonteen, tai mahdollisesti biisoninkarvaa muistuttavan kiharan tukan vuoksi. Vaikka Buffalo Soldiers vaikuttivat lähinnä 1800-luvun loppupuolella, joukkojen toiminta jatkui segregaation loppuun saakka Kuubassa, sekä seriffien ja kansallispuistojen apuna.

Whitney Plantation

Orjien historian teoriaa pääsee tutkimaan historiamuseoissa, mutta lähempää historiaa voi kokea Louisianan Wallacessa. Whitney Plantationilla pääsee itse kiertämään entisaikojen plantaasilla, jolla pidettiin orjia vuosikymmenien ajan. Plantaasilla oppii orjien elämästä ja asuinoloista. Alueella voi kierrellä itse kuulokkeiden kanssa, mutta voi osallistua myös ohjatulle kierrokselle.

Memphis Rock ‘n’ Soul Museum

Memphiksen toinen museo keskittyy siihen, mihin afroamerikkalaisella kulttuurilla on ollut suuri vaikutus: musiikkiin. Museon näyttelyt eivät erikoistu vain mustiin muusikoihin, mutta koska heillä on ollut iso vaikutus musiikin historiassa, he ovat isossa osassa museon kokoelmia. Blues, country ja gospel olivat maaseudun musiikkia, jotka sävyttivät elämää, joka muodostui kovasta työstä ja uskonnosta. Nämä genret raivasivat tiensä kaupunkeihin, jossa ne sekoittuivat Memphiksen sulatusuunissa, ja loivat myös soulin.

Kun ensimmäisen kerran lähdin tien päälle kymmenen vuotta sitten, ei sen jälkeen näiltä teiltä olekaan malttanut pysyä kovinkaan kauan pois. Ja nyt, autan teitä saamaan Yhdysvaltojen reissustanne maksimaalisen huvin.

kirjoita kommentti