Top
roadtripbudjetti

Pidemmälle reissulle auton ostaminen tulee helposti halvemmaksi kuin sen vuokraaminen, olettaen, että saat auton myytyä reissun lopuksi. Auton ostamisen säännöt vaihtelevat jonkun verran osavaltioittain ja luotettavimmin vastauksen saa DMV:stä, Yhdysvaltojen Trafista. Googleta vaan oikean osavaltion DMV, niin saat oikeat vastaukset, sillä linkki vie Kalifornian DMV:hen.

Autojen selailu

Kannattaa varata pari päivää loman alusta auton etsimiseen. Autoja kannattaa käydä katsomassa myymälöissä sekä jo etukäteen selailla nettiä, ja ehkä jo ottaa yhteyttä myyjiin ennen kuin edes pääset maahan.

Netissä parhaita paikkoja etsiä autoa ovat Craigslist ja cars.com. Craigslistissä pitää ensin valita oikea kaupunki, jotta pääsee juuri oikealle sivulle. Siellä pitää muistaa myös olla ehkä vähän enemmän kriittisemmällä silmällä liikkeellä kuin siistimmässä cars.comissa.

Auton ostaminen

Auto maksetaan myymälässä tai myyjälle paikan päällä käteisellä tai kortilla. Jos haluat maksaa kortilla, muista tarkistaa, että korttisi antaa maksaa tarvittavan suuruisen summan kerralla. Jos taas haluat maksaa käteisellä, varmista korttisi rajat, jotta saat nostettua tarpeeksi rahaa automaatista.

Kun myymälässä hoidetaan paperityöt, tarvitaan hommassa lähinnä vain passia. Yksityiseltä ostaessa saat myyjältä mukaan tarvittavat paperit, title (”rekisteriote”) ja odometer disclosure statement (matkamittarin luvun vahvistus).

Rekisteröiminen

Meille automyymälä antoi väliaikaisen rekisteröinnin 90 päiväksi, mutta pidemmälle reissulle pitää tehdä virallinen rekisteröinti.

Tässä tulee se isoin ongelma. Rekisteröintiä varten tarvitaan useimmiten paikallinen osoite, myös tuota väliaikaista varten. Siksi myymälä ei pysty välttämättä myymään autoa ollenkaan, jos osoitetta ole, koska väliaikainen rekisteröinti tehdään automaattisesti. Yksityiseltä auton saisi, mutta väliaikainen tai virallinen rekisteröinti pitää käydä tekemässä samantien, joten kovin pitkälle ei näinkään pääse.

Jos ystäväsi suostuu ottamaan auton nimiinsä, niin seuraavaksi edessä on DMV itse. Sen jonot ja palvelun laatu ovat yleinen vitsi, joten kannattaa varautua tähän henkisesti jo etukäteen.

Vakuutukset

Autovakuutus on pakollinen. Ihan kaikki vakuutusyhtiöt eivät kuitenkaan vakuuta turisteja, joten tätäkin pitää tutkia etukäteen. Ainakin Dairyland ja yksi isoimmista vakuutusyhtiöistä, State Farm ovat näitä myös meille tarjonneet.

Tässä törmättiin toiseen ongelmaan, jos ei ole paikallista osoitetta saatavilla. Vakuutuspaperit toimitettiin paperisina postitse. Vaikkakin tästä on jo hetki aikaa ja digitaalisuus on yleistynyt, niin Amerikassa tykätään vieläkin kovasti paperiversioista, joten tämä on sellainen asia mikä kannattaa varmistaa ennen vakuutuksen ottamista.

Vakuutusmaksut määräytyvät useimmiten kuskien määrän mukaan, eli jokaisesta potentiaalisesta kuskista maksetaan erikseen, eli jos matkustat kolmen ihmisen kanssa ja kaikki kolme haluavat ajaa, niin maksatte vakuutusmaksuja kolmesta kuskista.

Auton myyminen

Auton pystyy myymään myös väliaikaisen rekisteröinnin aikana. Myyntiä varten vain rekisteriotteen tarvitsee olla sinun nimissäsi. Jos myyt yksityiselle, ostajalle pitää antaa se samainen title ja odometer statement, jotka itse sait. Varmista vielä tarvittavat paperit DMV:stä. Jos puolestaan myyt autokauppiaalle, he hoitavat paperityöt.

Auton myymiseen kannattaa varata tarpeeksi aikaa, jos haluaa saada hyvän hinnan takaisin. Hinta ei tavallisen roadtripin aikana ole yleensä juurikaan laskenut, jos auto on pysynyt yhtä kasassa kuin ostettaessa. Me jouduimme korjauttamaan jakohihnan kesken reissun, joten auto oli käytännössä paremmassa kunnossa, mutta loppumatkasta moottorin alkaessa sammuilemaan kesken ajamisen, arvo laski rajusti. Ja lopulta meiltä loppui aika kesken, vaikka jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt käydä tarjoamassa autoa myymälöihin, ja myydä vaikka sitten liian pienellä hinnalla. Meidän auto jäi ystävien parkkipaikalle, josta se oli käyty hinaamassa joku päivä pois.

Toisaalta vaikka tätä autoa ei saatu myytyä, jäimme rahallisesti samalla tasolle, kuin auton vuokraaminen samalle ajalle olisi maksanut. Emme kuitenkaan lähtisi samaan ruljanssiin enää uudestaan, varsinkin kun ottaa huomioon vanhan auton aiheuttaneet murheet matkan aikana. Käy myös lukemassa auton vuokraamisen vinkit, niin voit itse vertailla sinulle sopivan tavan lähteä liikenteeseen.

 

Kun ensimmäisen kerran lähdin tien päälle kymmenen vuotta sitten, ei sen jälkeen näiltä teiltä olekaan malttanut pysyä kovinkaan kauan pois. Ja nyt, autan teitä saamaan Yhdysvaltojen reissustanne maksimaalisen huvin.

kirjoita kommentti