Top
auton pakkaus

Autossa leiriytyminen ja se miten sen saa toimimaan niin, ettei koko reissun ajan joudu stressaamaan tavaroista ja nukkumaanmenosta, kiinnostaa aina monia. Olen aikaisemmin tehnyt autossa leiriytymiseen pienen pakkauslistan, kirjoittanut parhaan parkkiruudun löytämises ja autoleiriytymisen plussista ja miinuksista. Nyt ajattelin sukeltaa siihen, miten osan niistä miinuksista saa muutettua ainakin puoliplussiksi.

Auton varustus leiriytymiseen

Autosta saa varustelua mukavamman, kun sinne tuo tiettyjä elämää helpottavia tekijöitä. Kun tavaroilla on oma paikka, asuminen pienessäkin tilassa onnistuu.

Nenäliinakuutio on todettu parhaimmaksi paperituotteeksi, koska se mahtuu useimpien autojen keskikonsoliin ja on siinä kätevästi aina tarjolla. Roskapussi on hyvä laittaa vaihdekeppiin roikkumaan. Vesivarastot ja pyykkikassi mahtuu usein etupenkkien alle. Pyyhkeet kuivuvat, ja siksi yleensä aina oleskelevat, etupenkkien selkänojilla. Laturien johdot hanskalokeroon.

Matkatavarat, oli ne sitten rinkassa tai laukussa, kannattaa katsastaa läpi niin, että ottaa sieltä ulos sellaiset tavarat, joita tarvitsee monta kertaa päivässä ja etsii niille hyvät paikat autossa. Vaatteet kannattaa jo pakatessa asetella niin, että ne on saatavilla kuin ne olisi vaatekaapissa, eli kätevästi omissa ryhmissään. Pakkauskuutiot voivat tässä auttaa, vaikkakaan itse en ole niitä käyttänyt. Jos mahdollista, asettele laukku tai rinkka niin, ettei sitä tarvitse liikutella, vaan se makoilee samassa paikassa tavara aina valmiina käyttöön, kuin se olisi se vaatekaappi.

Jos matkassa on kaksi tai useampi, matkatavaroiden määrään kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota. Jos mahdollista, käyttäkää yhteistä laukkua, ja varmistakaa, ettei matkaan lähde käyttöesineitä turhaan tuplana.

Auton ikkunoiden pimennys

Jos auton ikkunat eivät ole kunnolla tummennetut, ohikulkevat ihmiset näkevät suoraan autoon sisälle. Se voi olla häiritsevää, jos haluaa aamulla nukkua pidempää tai illalla mennä aikaisin nukkumaan. Verhoja voi yrittää teippailla ikkunoiden eteen tämän estämiseksi. Ollaan myös kiinnitetty isompi lakana etu- ja takapenkkien väliin niin, että lakana roikkui aurinkoläpistä. Etuikkuna kun ei ole tummennettu, niin siitä näkee suoraan sisään kuin akvaarioon.

Toisaalta häädetyksi tulemisen riski nousee, jos autossa selkeästi nukkuu joku. Tästä syystä verhot herättävät enemmän huomioita ja ovat vähän huonot, jos parkkeeraa paljon asuinalueilla.

auton varustelu

Auton penkkien valmistelu nukkumiseen

Tärkein mukavuuteen vaikuttava asia on auton koko ja penkkien ominaisuudet. Nämä on asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon jo autoa valitessa. Minivan toimii parhaiten, koska hyvällä tuurilla penkit saa kokonaan lättänäksi lattian alle, jolloin nukkuminen onnistuu (lähes) täydellä pituudella. Jos ei, niin penkkirivit ovat niin isot, että niilläkin voi nukkua. Joskus penkit voidaan irrottaa, mutta silloin täytyy keksiä, mihin tuolit jätetään matkan ajaksi. Vuokravarastot tai tuttavien autotallit voivat osoittautua parhaiksi ratkaisuiksi.

Lättänät penkit ovat paras vaihtoehto myös siksi, että tavaroiden saatavuudesta tulee helpompaa, kun laukkua voi säilyttää samassa tilassa, eikä tarvitse kiertää takakontin puolelle, joka kerta kun tarvitsee esimerkiksi vaatteita. Myös autossa oleskelu ja syöminen helpottuu, kun on yhteinen, mukava tila, jossa makoilla.

Ongelmahan tässä on se, että autoa vuokratessa vuokraamot eivät useimmiten lupaa tiettyä automerkkiä, vaan vain tietyn tyyppisen auton. Tästä syystä kannattaa varautua siihen, ettei tuoleja saakaan lättänäksi, vaikka esimerkkiautossa niin olisi ollut.

Auton sisälämpötila

Koska auton seinät eivät ole samanlailla eristettyjä kuin ne ovat matkailuautossa, ulkona vallitseva lämpötila tulee sisälle aika lailla samoissa määrin. Kuumalla kylläkin tulee vielä kuumempi, mutta kylmällä saattaa jopa päästä vähän lämpimämmällä. Kuumuutta voi tasata patterikäyttöisellä tuulettimella, johon kannattaa ehdottomasti ostaa ladattava patterit, koska yhdet patterit kuluu yhdessä yössä, ainakin siinä vekottimessa joka meillä pörhälsi. Muutenkaan en ihan 100% menisi allekirjoittamaan tämän laitteen tehoa, vaan kuumalla on ehkä enemmänkin vain kärsitty kuumasta. Kerran on ”nukuttu” auton ovi auki, mutta tätä voin suositella vielä vähemmän.

Kylmään on helpompi vaikuttaa omilla retkeilyvarusteilla ja vaatteilla. Talvipakkasilla en ole autossa leiriytynyt, mutta yöllä on käyty nollassa, jolloin makuupussin avulla oli ihan ok olo. Tällaiseen olisi kylläkin pitänyt varautua paremmin vaatevalinnoilla, jolloin ongelmaa ei olisi ollut lainkaan. Viileyteen, ja oikeastaan muutenkin mukavuuteen, voi vaikuttaa myös makuualustan valinnalla. Meillä on ollut kaikkea futonsohvan patjasta vaahtomuovipatjaan sekä laadukkaaseen makuualustaan, joista arvata voi, että kunnollinen makuualusta oli mukavin ja kätevin kuljettaa.

Kun ensimmäisen kerran lähdin tien päälle kymmenen vuotta sitten, ei sen jälkeen näiltä teiltä olekaan malttanut pysyä kovinkaan kauan pois. Ja nyt, autan teitä saamaan Yhdysvaltojen reissustanne maksimaalisen huvin.

kirjoita kommentti