Top
Vuokra-auton tarkastus

Auton, isonkin, vuokraaminen on Yhdysvalloissa edullista. Siksi pitkätkin reissut onnistuvat kohtuullisella budjetilla ja ehdottomasti suosittelen pidemmällekin ajalle vuokraamista, sen sijaan että auton ostaisi. Hinnoissa on kuitenkin aika paljon eroja riippuen mistä etsii, joten kannattaa olla tarkkana, ettei maksa ylihintaa. Käytän parhaimman tarjouksen ja sopivimman auton etsimiseen muutamaa vuokraushakukonetta, joista rentalcars.com ja discovercars.com ovat olleet ne kaikista parhaimmiksi todetut. Nämä sivustot etsivät autoa monesta eri kohteesta, joten hinnat ovat edullisempia. Tykkää, että näissä autoa voi hakea kaupungin nimellä ja sitten nähdä mistä kaupunginosista saa minkäkin hintaisia. Esimerkiksi lentokentillä hinnat ovat usein korkeampia, mutta toisaalta siellä on usein parempia tarjouksia, jonka vuoksi hinta saattaakin olla alempi kuin kaukaisemmalla alueella. Lisäksi näissä hakukoneissa autotyypit on selkeästi ilmoitettu ja hinnoiteltu hakutulosten ylärivissä, joten eri kokoisten autojen vertailu käy helposti.

Auton vuokraaminen hakukoneella

Hakukone itsessään on simppeli käyttää. Hakuun laitetaan vain kaupunki, päivämäärä, sekä yleensä vastataan kahteen kysymykseen. Ensimmäinen koskee kuljettajan ikää, sillä vuokraamoilla on usein ikärajoitus, joka tarkoittaa että kuski, joka on nuorempi kuin rajoitus joutuu maksamaan lisämaksun. Toinen kysymys koskee palautusvuokraamoa, eli noutokaupunki voi olla eri kuin palautuskaupunki, koska isämaksusta auto voidaan jättää saman yrityksen toiseen vuokraamoon.

Hakutuloksissa automalleista annetaan automerkki, joka ei useinkaan ole se auto minkä sitten lopulta saa, mutta vastaava. Noin joka toinen kerta saadaan saman merkkinen kuin ilmoitettu ja joka toinen kerta joku muu, ja itse asiassa tämä uusi auto on aina ollut parempi kuin se ilmoitettu auto. Hakusivulla näkee myös esimerkiksi matkustajamäärän, ilmastoinnin olemassaolon, laukkutilan, kilometrirajoitukset, polttoainekäytännön ja vaihteistotyypin. Kun ilmoitukseen klikkaa sisään, pääsee lukemaan vähän yksityiskohtaisemmin mitä auton hintaan kuuluu. Kaikista tärkeimpänä näistä ovat vakuutuksen ehdot ja ajorajoitukset.

Auton mukavuudet

Jos autoon haluaa manuaalisen vaihteiston, niin autoa voi joutua etsimään hetken aikaa kauemmin ja se ei yleensä ole se kaikista edullisin vaihtoehto. Suurin osa amerikkalaisista autoista on automaattisia, mutta mieluummin näin päin, että ensin on tottunut manuaaliseen ja siitä pitää siirtyä automaattiseen kuin toisinpäin. Ongelmat yleensä seuraavat vasta kotona, kun pitää tottua takaisin manuaaliseen. Pyydä apua vuokraamosta, että kykenet käyttämään automaatin vaihteita.

Sanoisin että ilmastointi löytyy kaikista autoista, joita vuokraamoilla on. Erikoisautojen vuokraamot ovat asia erikseen, sillä esimerkiksi vanhoissa amerikkalaisissa ei yleensä ole asennettu ilmastointia, vaikkakin sitäkin näkee. Avoautoissa taas useasti ilmastointi löytyy, mutta sen tarpeellisuus on ehkä hieman kyseenalaista.

Istuinten määrä on tärkeä siinä kohtaa, jos autossa on tarkoitus yöpyä. Tai tietysti myös siinä kohtaa, jos matkaan lähtee enemmän kuin kaksi ihmistä. Autossa leiriytymiseen kannattaa ottaa auto, jossa on 7, tai 9, paikkaa. Nämä löytyy tila-autojen tai minivan/minibussien kategoriasta. Ilmoituksissa takakontin kokoa esitetään laukkujen määrällä.

Polttoainekäytäntöön on muutama vaihtoehto, mutta yleisin, ja lähes yksinoikeudella, se on nykyään ”täydestä täyteen”, eli tankki on täynnä, kun sen hakee ja täytenä se täytyy myös palauttaa. Tietysti tankin voi palauttaa myös tyhjänä, mutta vuokraamo veloittaa tankkauksesta (korkean) lisämaksun. Nyt viime aikoina olen nähnyt ”ilmainen tankillinen”-tarjouksen yleistyvän, eli tällöin auton saa palauttaa tyhjänä. Harvinaisempia bensakäytäntöjä ovat esimerkiksi tilanne, jossa tankillisesta maksetaan maksu autoa hakiessa ja tällöin auton saa palauttaa tyhjänä. Joskus rahoja saa takaisin päin, jos tankki ei ole mennyt tyhjäksi asti.

Tarjouksissa vilahtelevat myös ilmainen GPS tai lisäkuljettajat. Nämä ovat yleensä lisäpalveluita, joista maksetaan jo varauksen yhteydessä. GPS:n voi ottaa mukaan myös vasta vuokraamolla, jos ylimääräisiä sattuu olemaan saatavilla. Lisäkuljettajista täytyy maksaa lisämaksu, koska vuokraamo joutuu lisäämään vakuutukseen toisen henkilön, eli he maksavat siitä kalliimman hinnan. Nyt viimeisimpänä palveluna olen nähnyt autoon asennettavan WIFI-reitittimen lisämaksusta, joka on kyllä kätevä, varsinkin jos tekee töitä tien päältä tai reitin suunnittelu on jätetty vähemmälle ja haluaa katsella vaihtoehtoja matkan varrella. Erityisesti Floridassa, mutta myös muualla, autoilevan on hyvä tietää tietulleista, ja se että vuokraushintaan ei kuulu niiden maksut.

Ajorajoitukset

Kilometrejä voidaan rajoittaa, niin että hintaan kuuluu tietty määrä kilometrejä (maileja) ja ylimenevistä maksetaan lisähintaa. Tämä on sopiva diili silloin, kun aikoo pysyä pienellä alueella, mutta pidemmällä reissulla vuokraukselle tulee kyllä hintaa. Onneksi nykyään lähes kaikki vuokraamot tarjoavat rajoittamattomat kilometrit, eli autolla saa ajaa niin pitkälle kuin haluaa.

Tai niin pitkälle kun sopimuksen rajat antavat myöten, eli se tekijä johon kannattaa kiinnittää todella huomiota on vuokraamon osavaltio- ja maarajoitukset, sillä tätä rajoitusta näkee enemmän. Jos rajoituksia on, osavaltiorajoituksien puitteissa autolla saa ajaa usein vain vuokraamon omassa osavaltiossa, ja ehkä sen naapuriosavaltioissa, mutta ei pidemmälle. Maarajoituksia näkee lähes kaikissa vuokraamoissa, ne koskevat yleensä vähintään Meksikoa. Kanadaan saa ajaa joskus, ja joskus se sallitaan vain kanadalaisilta itseltään. Tämä on todella huomioimisen arvioinen asia, jos roadtrippiä suunnittelee pidemmälle. Jos rajoja rikkoo, esimerkiksi vakuutukset eivät ole enää voimassa.

Vakuutukset

Vuokra-autojen vakuutusten vertailu on aina se jännittävin kohta. Ja se kohta, jossa tulee helpoimmin huijatuksi. Vakuutusten kattavuus, omavastuu ja muut pikkupräntit vaihtelevat sen verran paljon, että vakuutuksen ehdot kannattaa kaivaa esille, vaikka niitä ei aina olekaan tehty kaikista helpoiten löydettäviksi. Isoimmat vuokraamohakukoneet antavat ilmoituksissaan vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin.

Auton mukana tulee yleensä se perusvakuutus, joka korvaa varkauden ja osan kolarissa tulleista kolhuista. Perusvakuutuksessa on yleensä omavastuu, eli se summa, jonka joutuu maksamaan aina omasta taskusta, vaikka loput laskusta tulisikin vakuutuksen maksettavaksi. Omavastuun määrät vaihtelevat satasista useampaan tuhanteen.

Lähes kaikki, jos ei kaikki, vuokraamot tarjoavat lisävakuutusta, joka kattaa vahinkoja ja ongelmia laajemmin. Usein ne korvaavat kolarissa tai muussa tilanteessa tiettyihin osiin tulleet kolhut, kiveniskemät ikkunaan, hinauksen, avainten hukkaamisen, ja tärkeimpänä: ne poistavat omavastuun.

Vuokrauksen ehtoja täytyy noudattaa, jotta vakuutus on voimassa. Eli esimerkiksi humalassa ajaessa vakuutus oikeutetusti hyppää kyydistä pois.

Autoa hinataan

Kun ensimmäisen kerran lähdin tien päälle kymmenen vuotta sitten, ei sen jälkeen näiltä teiltä olekaan malttanut pysyä kovinkaan kauan pois. Ja nyt, autan teitä saamaan Yhdysvaltojen reissustanne maksimaalisen huvin.

kirjoita kommentti