Top
Nainen auton katolla tuulessa.
Pohdin ja keräsin ylös miksi autossa nukkuminen ja leiriytyminen on ollut meille se paras vaihtoehto Yhdysvaltojen roadtripeillä ja minkä vuoksi sitä uskallan suositella muillekin. Tietysti tämän majoitusvaihtoehdon mukana tulee pieniä epämukavuuksiakin, joita listaan tähän myös.

Parasta

 • Isoimpana plussanahan tietysti auton edullisuus verrattuna esimerkiksi asuntoautoon tai varsinkin jos vertaan siihen että ottaisi auton ja sitten yöpyisi majoituksissa. Isomman auton vuokraushinta on yllättävän lähellä pienemmän auton vuokraa ja nykyisissä isommissa autoissa bensan kulutuskin on aika lähellä tavallisen auton kulutusta. Varsinkin verrattuna asuntoautoon, kulutus on maltillista.
 • Toinen usein esille tuleva tekijä on auton parkkeerausmahdollisuudet. Auton pystyy parkkeeraamaan tien viereen, kaupan pihaan, luontoon, oikeastaan mihin vain huomaamattomasti yhdeksi yöksi. Asuntoautoa ei voi parkkeerata muualle kuin sellaisiin paikkoihin, joissa se on erikseen sallittu, sillä iso valkoinen möykky, jonka sisällä tiedetään olevan ihmisiä, vetää huomiota itseensä ihan eri lailla.
 • Koska auton saa parkkiin mihin vaan, olet aina valmiina lähtöön ja pääset päivän kohteen porteille heti ensimmäisenä.
 • Auton ollessa ketterämpi, sillä uskaltaa ajaa riskimpiä maisemareittejä. Jyrkät vuoritiet, kapeat jyrkänteet, rannat, ja metsäpolut onnistuvat niin paljon paremmin, ja joskus ainoastaan, autolla.
 • Säästät aikaa, sillä pääset skippaamaan kokonaan majoitusten etsimisen, vertailemisen ja varaamisen.
 • Voit keskittyä olennaiseen eli matkakumppaniin ja kohteeseen, kun ei tule vietettyä aikaa sisällä hengaamalla tai järjestelemällä mukaan pakattua tavaraa. Vähemmän tavaraa=vähemmän häiriöitä.
 • Ennen kaikkea autosta muodostuu matkan aikana oma turvallinen luola, jonne vetäytyä tarvittaessa. Tämä on se, joka isosti vaikuttaa siihen matkafiilikseen.

Epämukavuudet

 • Auton seiniä ja sen eristystä ei ole tehty nukkumista varten, joten sääolot vaikuttaa suuresti siihen kuinka mukavaa autossa on. Aurinkoisina aamuina on inhottava herätä hikisenä, kylminä öinä saa vetää kaikki mukaan pakatut vaatteet päällensä, kosteissa paikoissa nihkeästä olosta on vaikea päästä eroon. Mieti ilmastoa siis etukäteen.
 • Riippuen vähän siitä minkälaisella autolla ja kuinka pitkä matkaaja on kyseessä, tilan puute voi iskeä varsinkin nukkuessa. Jalat ei aina mahdu suoristumaan, ja pidemmällä reissulla tämä voi olla tehokas selkäkivun aiheuttaja. Tähän voi vaikuttaa myös nukkuma-alustan laadulla.
 • Auton sisällä hengaaminen ei ole hirvittävän kivaa pitkissä pätkissä, jos haluaa viettää rauhallisempaa päivää tai olla sadetta piilossa.
 • Aina auto ei tunnu kaikista turvallisimmalta paikalta nukkua. Vaikka en ole rosvoja osannut pelätä, olen ahdistunut myrskyn silmässä ollessa. Jos autossa ei ole tummennettuja ikkunoita, ohikulkevat ihmiset voivat olla hieman häiritseviä.
 • Peseytymispaikka pitää löytää aina erikseen. Tähän löytyy vinkkejä seuraavassa artikkelissa.
 • Vaikka periaatteessa parkkiin voi pistää lähes mihin vaan, parkkipaikkojen etsiminen etukäteen on suositeltavaa, jotta saa varmemmin hyvän paikan, joka on varmasti sallittu ja turvallinen. Jos yöpymispaikkaa joutuu etsimään illan tullen, stressitasot nousee helposti ihan turhaan. Jos taas jättää auton paikalle, jonka luvallisuudesta ei ole varma, täytyy henkisesti valmistautua siihen, että poliisi tai puistonvartija saattaa tulla yöllä koputtamassa ikkunaan ja pyytää vaihtamaan paikkaa.

Kun ensimmäisen kerran lähdin tien päälle kymmenen vuotta sitten, ei sen jälkeen näiltä teiltä olekaan malttanut pysyä kovinkaan kauan pois. Ja nyt, autan teitä saamaan Yhdysvaltojen reissustanne maksimaalisen huvin.

kirjoita kommentti