Top
brownie

Brownie on mokkapalojen äiti, amerikkalainen herkku, jota saa jokaisesta kahvilasta, koulun myyjäisestä ja brownientuoksuisesta keittiöstä. Siitä on kehitetty kymmeniä eri versiota, pähkinöillä, marjoilla ja juustokakuilla. Täydellinen klassinen brownie on kostea, sitkeä ja sillä on ohut, rapea pinta. Yksi pala painaa yhden suklaalevyllisen verran ja yhteen palaan tiivistyy paljon aineita, sillä brownie ei varsinaisesti laajene uunissa ja levitä ainesosia isommalle alueelle vaan aineet pysyvät juuri niissä mitoissa kuin ne taikinaan laitettaessa oli. Se on siis kätevä leipomus, kun halutaan tarjota esimerkiksi kahvin kanssa yhtä herkkua, mutta en välttämättä tekisi näitä juhliin, joissa haluan vieraiden maistavan muitakin kakkuja. Browniet voi laittaa myös pakkaseen valmiiksi paloiteltuna ja napsia sieltä makeannälkään.

Reseptinä brownie on helppo, mutta sen tärkein leivontavinkki on se, ettei sitä saa paistaa liian kauan; mieluummin liian raaka kuin liian kypsä. Liian kypsä brownie on kuiva ja jäähtyy kivikovaksi. Uunissa olevaan brownieen isketyssä tikussa pitäisi olla vielä hippusia kiinni. Jos tikussa on märkää taikinaa anna sen paistua vielä minuutin tai kaksi.

Vinkki: Ohjeessa neuvotaan käyttämään 23x23cm vuokaa, mutta muunkin kokoiset tietysti käyvät. Riippuen pinta-alasta browniesta tulee paksumpi tai ohuempi, ja sen kannattaa huomioida paistoajassa. Muutamankin sentin muutos voi tarkoittaa +/- 10 minuuttia paistoaikaan.

Brownie

 •  115 g tummaa suklaata, pieneksi paloiteltuna
 •  170 g voita, paloiteltuna
 •  1 ¼ dl kaakaota
 •  2 ¾ dl sokeria
 •  1 ¼ dl fariinisokeria
 •  3 munaa
 •  2 tl vanilja-aromaa
 •  1 ¾ dl jauhoja
 •  1/2 tl suolaa
 •  2 ¾ dl suklaahippuja
 1. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
 2. Sulata voi ja suklaa mikrossa. Anna seoksen pyöriä mikrossa aina 30 sekuntia kerrallaan ja sekoita välillä kunnes seos on tasaista.
 3. Sekoita kaakao kuumaa suklaaseokseen.
 4. Lisää sokerit ja kananmunat sähkövatkaimella sekoittaen.
 5. Lisää jauhot ja suola, ja lopuksi suklaahiput. Tässä kohtaa taikinan pitäisi olla paksua.
 6. Kaada taikina 23x23cm metallivuokaan, jonka pohjalle ja reunoille on laitettu leivinpaperi.
 7. Paista 30 minuuttia.
 8. Anna jäähtyä ennen leikkaamista. Voit nostaa brownien ulos vuoasta leivinpaperin avulla, jolloin paloittelu on helpompaa.

Kokonainen Brownie

Kun ensimmäisen kerran lähdin tien päälle kymmenen vuotta sitten, ei sen jälkeen näiltä teiltä olekaan malttanut pysyä kovinkaan kauan pois. Ja nyt, autan teitä saamaan Yhdysvaltojen reissustanne maksimaalisen huvin.

kirjoita kommentti