Top
Deadwoodin kaupunki ylhäältä.

Etelä-Dakotan Deadwood on täydellinen pysähdys matkareitin varrella Deadwood-sarjan faneille sekä Villin Lännen historiasta kiinnostuneille. Paikkahan on yksi Black Hillsin kultaryntäyksen pääkohteista, joka taas tarkoitti että kaupunki veti puoleensa kultamiesten lisäksi uhkapelaajia, lainsuojattomia ja muita pyssyttelijöitä. Muutenkin palvelutarjonta palveli kysyntää eli kaupungissa, jonka väestö koostu lähinnä yksinäisistä työmiehistä, pääkatu täyttyi saluunoista ja bordelleista. Deadwoodin historia alkoi 1800-luvun lopussa ja kaupunki jatkaa elämäänsä vielä tänä päivänäkin. Ei sillä, etteikö luonto olisi yrittänyt tehdä siitä autiota muutamaan otteeseen. Deadwood on kärsinyt useammasta tulipalosta sekä tulvasta, mutta se on aina noussut tuhkasta, eikä edes kieltolaki onnistunut sulkemaan Villiä Länttä, vaan toimintaa jatkettiin suljettujen ovien takana.

Deadwood-sarjaa seuranneet ovat nähneet kaupungin ensimmäisten vuosien elämää ja vaikka kaikki tapahtumat eivät aivan kulje oikealla aikajanalla, iso osa sarjan ihmisistä ja tapahtumista on ihan todenmukaisia. Kaupunki sai sarjan myötä turistibuustauksen, kun historiantunti tarjoiltiin viihdyttävässä muodossa. Tätä oppituntia voisikin olla mielenkiintoinen jatkaa opastetun kierroksen muodossa. Sen jälkeen kun itse kävin Deadwoodissa, on kaupunkiin rakennettu uusi Visitor Center, joka kannattaa ehdottomasti käydä kurkkaamassa ennen kuin astuu pääkadun hurmokseen.

Historialliset rakennukset

Deadwoodin matkailijan tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat pääkadun varrella. Pääkatu on se samainen katu kuin se oli, kun ensimmäiset rakennukset nousivat mutaiselle tien pätkälle. Kaikista tunnetuin lienee Saloon #10, joka toimii nykyään sekä museona että illan parhaimpien bileiden tarjoajana. Ainoana maailmassa muuten. #10 on kuuluisa siitä että Wild Bill Hickok pelasi viimeisen pokeripelinsä täällä, kun hänet murhattiin dead man’s hand kädessään. #10 saluunan kanssa on vähän hämmennystä sen suhteen että alkuperäinen Saloon #10, jossa murha varsinaisesti tapahtui, sijaitsee muutaman talon päässä toiselle puolella tietä. Kaiken lisäksi saluuna oli vielä silloin nimeltään Nuttal & Mann’s. Kuitenkin nykyisessä Saloon #10:ssä pääsee tutkimaan Wild Billin pokerituolia ja muuta Villin Lännen esineistöä. Baari tuntui olevan usein kohtuullisen täynnä, joten nähdäkseen esineitä tarkemmin, voi joutua kuikuilemaan hetken aikaa.

Wild Billin lisäksi kaupungissa pyöri muitakin kuuluisuuksia kuten Calamity Jane ja Seth Bullock. Bullock oli Deadwoodin monitoimimies, joka aloitti rautakauppiaana, toimi seriffinä, presidentin apulaisena ja johti hotellia. Bullock Hotel sijaitsee pääkadun varrella ja oli avatessaan hyvinkin moderni sisävessoineen ja lämmityksineen. Hotellissa voi majoittua vielä tänäkin päivänä, jos vain mahtuu samoihin tiloihin Sethin kummituksen kanssa.

Bordellit, kuten Deadwood-sarjastakin tuttu Gem, ovat kaikki tuhoutuneet tulipaloissa. Satuin kuitenkin juuri lukemaan, että kaupunkiin oltaisiin avaamassa bordellimuseota lähivuosina. Kultakaivokset on kaikki suljettu, mutta niistä voi oppia lisää kaupungin museoissa.

Wild Billin jalanjäljissä

Kaupungin läpi kävellessä voi seurata Wild Billin viimeistä päivää tietokylteistä. Kyltit kertovat esimerkiksi missä mies söi viimeisen ateriansa, koki kovan kohtalonsa ja missä ampuja saatiin kiinni. Kylttien lisäksi Deadwoodiin on pystytetty useampi patsas Billin kunniaksi. Wild Billin kokovartalopatsas löytyy kaupungin pääkadun alkupäästä, 555 Lower Main St, Tin Lizzie-kasinon edestä. Rintakuvapatsas, jonka on veistänyt sama mies kuin valtavan Crazy Horse-veistoksen (fun fact: maailman suurimman veistoksen) , Korczak Ziolkowski, sijaitsee Deadwood St:n ja Miller St:n risteyksessä.

Mount Moriah hautausmaa

Deadwoodin kaunis hautausmaa sijaitsee ylempänä kukkuloilla. Paikalle kapuaminen voi ottaa koville, joten jos kiipeäminen epäilyttää, kannattaa napata taksikyyti ylös asti. Muun muassa Wild Billin viimeinen etappi löytyy täältä. Ja nimenomaan kirjaimellisesti viimeinen, koska hänet haudattiin ensin toisaalle ja muutaman vuoden päästä siirrettiin tähän nykyiseen lepopaikkaansa.

Calamity Jane on haudattu Wild Billin viereen ja tästähän liikkuu monenlaista huhua, joista suosituin on, että Janen oli valtavan ihastunut Billiin ja hänen hartain toiveensa oli saada paikka Billin vierestä, ja paikallisten mielestä toiveen toteuttaminen olisi mukavan pirullinen vitsi Billille, joka ei olisi voinut Janesta vähempää kiinnostua. Voi olla että heidät yhteen asettaminen oli kuitenkin vain kaupungin matkailusuunnittelijoiden tekosia, koska molemmat olivat jo aikanaan julkkiksia, joiden haudoille uumoiltiin tulijoita.

Muita tunnettuja henkilöitä hautausmaalla ovat Seth Bullock ja Preacher Smith. Hautausmaalle on parin dollarin pääsymaksu, jolla pidetään tilukset kunnossa.

Esitykset

Pääkadulla järjestetään esityksiä pitkin päivää eri paikoissa. Saloon #10:ssa voi katsoa Wild Billin viimeisen pokeripelin päätöksen, kadulla pyssyttelijöitä ja isompana (ja maksullisena, $6) esityksenä toimii Wild Billin ampujan oikeudenkäynti, jossa myös yleisö pääsee osallistumaan esitykseen. Ajatus on että esitykset ovat koko perheelle sopivia. Ainakin ne esitykset mitkä itse näin olivatkin ihan viihdyttäviä ja mielenkiintoisia myös aikuiseen makuun, ja oikeastaan mielestäni voivat olla aika jänniä perheen pienimmille.

Museot

Näissä en itse ehtinyt käymään mutta kaupungissa on kaksi isompaa museota: Days of ’76 ja Adams Museum. Ensimmäisessä pääsee näkemään Villin Lännen elämää vähän laajemmassa kuvassa ja esittelee pioneerien ja alkuperäisasukkaiden elämää. Jälkimmäisen pääpainona ovat Villin Lännen legendojen ja Deadwoodin, varsinkin sen pääkadun, elämä.

Kun ensimmäisen kerran lähdin tien päälle kymmenen vuotta sitten, ei sen jälkeen näiltä teiltä olekaan malttanut pysyä kovinkaan kauan pois. Ja nyt, autan teitä saamaan Yhdysvaltojen reissustanne maksimaalisen huvin.

kirjoita kommentti