Top
tie

Kysytyimmät kysymykset

Mistä roadtripin järjestäminen kannattaa aloittaa?

Ihan ensimmäisenä kannattaa miettiä kenen kanssa reissuun lähdetään. Voi olla että tähän kysymykseen vastaus tulee helposti ja on aina ollut haaveissasi mukana, mutta voi olla että asiaa joutuukin pohtimaan hetken aikaa. Kun tiedät, millä kokoonpanolla reissuun lähdetään, voit ruveta varsinaiseen suunnitteluun. Mieti suurin piirteistä reissun tyyliä, reittiä ja loman kestoa, mitä haluaisit nähdä, minkälaisen loman voit saada vaikka töistäsi ja budjettia, joka taas osaltaan vaikuttaa edellä mainittuihin.

Kun suuret viivat on piirretty voi siirtyä jokaisen asian kohdalla yksityiskohtiin, kuten lentojen, vuokra-autojen ja nähtävyyksien metsästykseen. Nähtävyydet kannattaa jakaa ”must” ja ”mahdollisesti” kohteisiin, ja katsoa mitkä sopii reittiin ja matkan pituuteen. ”Mahdollisesti”-kohteet kannattaa pitää mielessä, jos reissun aikana tulee muutoksia sään tai ihan fiiliksen vuoksi. Budjetti hioutuu lopulliseen muotoonsa suunnittelun lomassa.

Mitä sivustoja käytät Yhdysvaltojen reissun järjestämiseen?

Kohteista etsin tietoa kohdeartikkeleista, paikallisilta sivustoilta, kuten visittheusa.com ja kansallispuistojen ja osavaltioiden omilta sivuilta, sekä Pinterestistä. Näiden lisäksi käytän paljon offline-tietoa, eli siis matkaopaskirjoja. Lentoja seurailen Skyscannerin avulla. Lisää käyttämistäni sivustoista voit lukea Suunnittelu-sivulta.

Mikä on hyvä roadtripin pituus?

Tämä riippuu niin paljon kohteesta kuin ihmisestäkin. Itselleni tuntuu 10 päivää olevan optimi ja pidemmille reissuille pitääkin asennoitua vähän eri lailla. Niillä täytyy osata ajatella matkaa enemmänkin uutena, ihanana arkena, kuin jatkuvana reissaamisena. 

Milloin ja mistä kannattaa ostaa lennot?

Hintoja kannattaa seurailla hetken aikaa ja reitin eri kohteisiin, jotta pääsee selville, minkälaisissa luvuissa pyöritään. Sanotaan että lennot olisivat halvimmillaan 3 kuukautta ennen lähtöä, mutta itse olen mennyt enemmän lentoyhtiöiden tarjousten perässä kuin aikamääreiden. Seurailen lentoja kyllä Skyscannerilla ja joskus lennot on saatu tällä tavalla kaikista edullisimmin.

Kenen kanssa reissusta tulee paras?

Reissukumppania pohtiessa miettisin ensimmäisenä läpi sen vaihtoehdon josko matkaan haluaisi lähteä sittenkin yksi. Osa ihmistä on sellaisia, että reissusta saa niin paljon enemmän irti kun pääsee tutkimaan yksin, jolloin automaattisesti ajatuksiin tunkeutuva ”kenen kanssa” voi olla väärä lähtökohta. Yksin matkustaessa kannattaa laskemiin lisätä lisäaikaa tai lyhentää reittiä, sillä yksin ajaessa voi olla kivempi pitää ajomatkat lyhyempinä. Ehkä kiinnittäisin hieman enemmän huomiota myös nukkumapaikkojen valintaan, mutta muuten reissuun voi lähteä hyvinkin yksin.

Sitten, jos tunnet että haluat reissukokemuksille jakajan, ja itsekin lukeudun näihin tyyppeihin, valintavaihtoehtoina pyörivät yleensä joko kaverit tai se toinen puolisko. Kavereita voi olla lähdössä reissuun pari tai ryhmä, mutta erityisesti pidemmän matkan kohdalla on hyvä miettiä kaveridynamiikkaa ja sitä onko se reissun kestävä myös pienessä tilassa, väsyneenä ja epäsosiaalisena hetkenä. Samaa oikeastaan voi miettiä sen puolison kohdalla, sillä jos kotona tulee vietettyä paljon aikaa erillään, voi 24/7 yhdessäolo olla pienoinen shokki. Tällaisissa tilanteissa kannattaa jo reissun järjestelyvaiheessa valmistella reittiin tarpeeksi erillisiä reissuhetkiä. 

Minkälainen matkavakuutus pitäisi hankkia?

Yhdysvaltojen terveydenhuollon kalleuden vuoksi on ehdottoman tärkeää ottaa matkavakuutus reissun ajaksi. Aina sairaalaan ei edes oteta sisään, jos vakuutusta ei ole tai vakuudeksi pyydetään isoja, 10 000€ ympärillä pyöriviä, summia. 

Itselläni on ollut Bank Norwegianin luottokortin mukana tuleva matkavakuutus reissussa jo pari vuotta. Olen ”päässyt” tätä vakuutusta käyttämäänkin ja korvauksien hoito onnistui kiitettävästi.  

Onko Yhdysvalloissa turvallista?

Kaikkien näiden matkojen aikana en ole kokenut mitään turvallisuuttani uhkaavaa. Se ei tarkoita, etteikö amerikkalaisten rikosrealityjen ja dokumenttien maailma olisi olemassa. Tietyillä alueilla tulee nopeasti sellainen olo, että on väärässä paikassa ja auton nokka kannattaa kääntää pois. Tietyt turvallisuustoimet ovat järkeviä, mutta matkasta ei telkkarin pelottelun vuoksi kannata jättäytyä pois.

Missä Yhdysvalloissa on turvallisinta?

Kinkkinen kysymys siinä mielessä, että itse tunnen oloni turvallisimmaksi kun ympärillä on paljon ihmisiä. Kaupungeissa on kuitenkin omat ongelmansa, ja todennäköisesti kaikista turvallisinta onkin pikkukaupungeissa ja luonnossa. Valtava maa ja sen valtavat asumattomat alueet tarkoittavat, että luonnosta löytää helposti sen oman kulman, jossa ei muita näy päiviin. Mutta täällä sitten taas eläimistö aiheuttaa oman huolenaiheensa.

Kuinka paljon roadtripille kannattaa pakata?

Paljolti riippuu siitä mihin päin, kuinka pitkäksi aikaa ja minkä tyyppiselle reissulle on lähdössä. Floridan resorteissa hyppivä tarvitsee hyvinkin erilaisen varustuksen kuin Kalliovuorten patikkareissuille suuntaava. Kirjailen pakkauslistoja ylös ja niitä pääsee katselemaan täällä. Me pakataan mukaan aina hirmu vähän tavaraa, jotta autossa leiriytyminen pysyisi mahdollisimman tilavana. Pakkaamme mukaan joko yhden matkalaukun tai omat pikkurinkat. Kuukaudenkin reissulle lähtisin 25 litraisella rinkallani.

Keräsin tähän artikkeliin vähän listaa siitä, mitä pakkasimme kun lähdimme reissuun vauvan kanssa. Listaan voisi lisätä vielä turvaistuimen, jonka otimme mukaan kotoa, kun kerran maksuttomasti saimme, mutta niitä saa kyllä vuokrattua autovuokraamostakin.

Syötkö reissussa vain hampurilaisia ja cupcakeja?

Noooh… Valehtelisin jos väittäisin näiden loistavan poissaolollaan, mutta pelkästään näillä en minäkään elä. Hampurilaispaikoissakin saa hyviä salaatteja ja koska suurin osa päivän ruuista tulee ruokakaupasta, terveellisempien ruokien ostaminen on aika helppoa. Viikon kun on syönyt päivittäin pan- ja cupcakeja, alkaa kropalla olla asiaa minulle ja joudun pitämään sokeripaastoa muutaman päivän ja palata arkisempaan sokerirytmiin sen jälkeen. Ja sitä paitsi, marjat ovat sesonkiaikaan halpoja, jolloin pensasmustikoita uppoaa litroittain reissun aikana.

Millä kameralla kuvaat ja miten muokkaat kuvat?

”Kunnolliset” kuvat kuvaan Nikon d610 kameralla ja objektiivina toimii yleensä Nikkorin 50mm 1.8. Nämä kuvat kuvaan RAW:na ja siirrän ne Lightroomin kautta koneelle. Samoin värien parantelu tapahtuu Lightroomilla.

Näiden kuvien lisäksi kuvia tallentuu puhelimeeni, joita en juurikaan muokkaile, koska suurin osa niistä päätyy vain omiin kansioihini. Jos jotkin näistä päätyvät käyttöön, ne kulkevat Preview-sovelluksen muokkaimien kautta.

En löytänyt vastausta kysymykseeni

Ota yhteyttä ja voi olla että seuraava vinkkiartikkeli onkin sinun kysymyksesi pohjalta tehty.