Top
Grand Canyonin pohjoisrinne auringonlaskussa.

Tästä ei matkakohde voi tulla enää kauniimmaksi. Grand Canyon kuuluu ehdottomasti omiin suosikkeihini, jos ei ole jopa ihan ykkönen. Jos pääset käymään Yhdysvalloissa vain kerran, suosittelen valitsemaan tämän alueen. Puistossa kannattaa olla auringonlaskuun asti, jolloin kanjoni upeimmillaan. Ja se tähtitaivas!

Grand Canyonin matkaa suunnitteleva huomaa nopeasti, että tänne valtavalle kanjonille suunnatessa, erityisesti lyhyemmälle reissulle tai päiväretkelle, joutuu valitsemaan kummalle rinteelle, pohjoiselle vai eteläiselle, haluaa matkata. Oikeastaan vaihtoehtoina on myös länsi ja itä, mutta suurin osa näköalapaikoista, reiteistä ja palveluista sijaitsee pohjoisen ja etelän rinteillä.

Pohjoisrinne saa vain kymmenesosan matkailijoista siitä mitä etelä, joten kanjonin saa monissa kohdin ihan itselleen. Tietysti siihen miksi näin on, on syynsä: etelärinne on tunnetumpi kuvista ja helpommin saavutettavissa, myöskin palveluita on tarjolla huomattavasti enemmän. Etelärinteen näköala on syvempi kun taas pohjoisrinteellä näkee kauemmas. Jos haluat lisätä reissuusi kuvista tunnetun Horseshoe Bendin, pohjoinen puoli on kätevästi etelään suuntaavalla reitillä, mutta ajomatka kestää silti hieman kauemmin kuin etelärinteelle. Tämä siksi että pohjoisrinteelle ajetaan kanjoni- ja metsäteitä pitkin, kun taas etelään ajellaan motaria pitkin lähes perille asti. Pohjoisen ajoreitille osuu ainakin Marble Canyon, joka on upea nähtävyys itsessään.

Perusasiat

Grand Canyonin reissu on kohtuullisen helppo lisätä esimerkiksi Kalifornian roadtrippiin. Los Angelesista ajaa kanjonille kuitenkin noin 8 tuntia, joten suosittelen pysähtymään matkan varrella yhdeksi päiväksi esimerkiksi Las Vegasiin, joka on aika lailla puolessa välissä ajoa. Jos liität reissuusi molemmat, etelä- ja pohjoisrinteen, niiden välinen ajoaika on vähän päälle neljä tuntia. Puiston porttien sisäpuolella autossa ja asuntoautossa yöpyminen onnistuu vain maksullisilla leirintäalueilla. Mutta melkein heti porttien jälkeen metsäalueelta, Kaibab National Forest, löytyy hyviä yöpymispaikkoja. Puiston porteilla joko ostetaan 35 dollarin sisäänpääsylippu, joka on voimassa viikon ja koskee koko autollista vierailijoita, tai vilautetaan 80 dollarin kansallispuistojen vuosikorttia. Jos portilla ei ole ketään ja se on auki, lippu pitää ostaa parkkipaikalla sijaitsevasta automaatista. Pohjoisrinteen parkkipaikka ei ole valtava, joten sesonkiaikaan se täyttyy päivää myöten aika hyvin.

Grand Canyonin Sää

Pohjoisrinne on auki vain osan vuodesta, sillä se suljetaan talveksi suurten lumimassojen ja tieongelmien vuoksi. Yleensä sulku alkaa lokakuussa ja päättyy usein vasta toukokuussa. Lumisten ja kylmien talvien vastapainoksi kesällä ilmasto on aavikkomainen, eli päivisin suletaan auringon paahteessa ja öisin väristään viileässä. Pohjoisrinne on korkeammalla kuin etelärinne, joka on auki ympäri vuoden, mikä aiheuttaa muutamaan asteen lämpötilaeron. Syyskuussa kannattaa kuitenkin vielä suunnata pohjoispuolelle, sillä ruska on siellä mahtava.

Patikointi

Kanjonia voi ihailla vaikka koko päivän ylärinteeltä, mutta jos kanjoniin haluaa tutustua syvemmin voi patikointiretkille lähteä joko ryhmän mukana tai yksin. Molemmissa tapauksissa kannattaa kuitenkin olla rehellinen itselleen omasta kunnostaan, sillä kanjonia ylös-alas kipuaminen on todella raskasta ilman paahtavaa kuumuuttakin. Reittien vaativuuksissa on toki eroja ja ylärinteelläkin on pari kävelyreittiä, jotka sopivat useimmille, kuten Bright Angel Trail ja Transept Trail. Erityisesti 1,5 kilsainen Bright Angel Trail on suosittu ja tuntuu olevan enemmänkin osa näköalatasannetta kuin varsinainen patikkareitti. Jos taas haluaa nähdä vilauksen Coloradojoesta, täytyy ajella varsinaisen puistokeskuksen ohi Walhallan alueelle ja patikoida 1,3 kilsan Cape Royal reitti. Walhallan alueella on pari muutakin näköalapaikkaa, kuten Roosevelt Point.

Monet kanjoniin laskeutuvista reiteistä on vähintään kaksipäiväisiä. Jos patikkaretkellään yöpyy, pitää hankkia lupa, backcountry permit, joka maksaa 18 dollaria ja 8 dollaria seuraavilta öiltä.

Pohjoisrinteeltä lähtee muuliretkiä ja rangerin ohjaamia retkiä tietyille reiteille. Muut ryhmäretket lähtevät liikkeelle usein muilta Nevadan, Arizonan ja Utahin alueilta.

Majoitus ja palvelut

Pohjoisrinteen keskuksena toimii iso lodge, josta löytyy muutama motellihuone, mutta pääasiallisesti keskus toimii ravintolana, josta on upea näköala kanjoniin. Suurin osa yöpyjistä majoittuu alueen pikkumökeissä tai leirintäalueella. Ruokaa saa pääravintolan lisäksi delistä, joka myy ainakin pizzaa, salaattia ja voileipiä. Sen lisäksi alueella on yksi kauppa, joka myy välipaloja ja muita yleishyödyllisiä tavaroita. Visitor center antaa neuvoja puistossa vierailuun, jakaa karttoja ja myy matkamuistoja. Jos suunnittelet patikkaretkeä kannattaa piipahtaa ensin Backcountry Information Centerissä katsastamassa reitin kunto ja säätilanne sekä hankkimassa yöpymisluvat.

Grand Canyonin pohjoisrinteen lodge auringonlaskussa.

Turvallisuus

Näin kuuluisalla nähtävyydellä saattaa helposti tulla virheellisen turvattu olo. Takaraivossa soi ”eihän näin maineikkaassa paikassa voi tapahtua mitään”. Puisto on kuitenkin aidattu vain päänäköalatasanteilta, sillä reunamaileja riittää loputtomiin. Grand Canyon on kuin korkea vuori suorilla pudotuksilla. Tästä syystä reunan lähelle ei kannata hiipiä, irtokivet ja horjahdukset voivat olla kohtalokkaita. Me kaikki rakastamme hyviä valokuvia, mutta niiden takia ei kannata pudota. Älä siis kiipeä aidan tolpille, hypi kivillä, peruuta reunaa kohti, pissi reunan yli tai istu reunalla, niiltä on oikeasti pudonnut ihmisiä. Erityisesti lapsen kädestä kannattaa pitää lujaa kiinni.

Toinen tärkeä asia muistaa, on juoda kesällä ekstrapaljon. Erityisesti patikkareissulle lähdettäessä täytyy varautua valtavalla määrällä vettä; alhaalla kanjonissa on vielä kuumempi kuin reunalla. Ja se mikä usein unohtuu, on tasapainottaa sitä vesimäärää suolaisella syötävällä. Eli pakkaa mukaan vaikka suolakeksejä.

Kuumana päivänä patikoidessa Coloradojoki houkuttelee uimaan, mutta suurimmilta osin virtaus on liian kova ja vesi on niin kylmää että se saattaa aiheuttaa hypotermiaa. Kanjonin pohjalla patikoidessa on varottava myös sateen aikaisia ja jälkeisiä äkkitulvia.

Ihmisiä Grand Canyonin pohjoisrinteellä katsomassa auringonlaskua.

Kun ensimmäisen kerran lähdin tien päälle kymmenen vuotta sitten, ei sen jälkeen näiltä teiltä olekaan malttanut pysyä kovinkaan kauan pois. Ja nyt, autan teitä saamaan Yhdysvaltojen reissustanne maksimaalisen huvin.

Kommentit

 • 9 heinäkuun, 2020

  Nyt tuli opittua todella paljon tästä postauksesta ja postaus menee myös muistiin, että osaan kaivaa vinkit esiin kun suuntaamme tuonne joskus tulevaisuudessa 🙂

  reply...
 • 9 heinäkuun, 2020

  Grand Canyon on todella näkemisen arvoinen. Kävin siellä kerran Las Vegasin -matkan yhteydessä, mutta en patikoinut. Tuo patikointi kuulostaa antoisalta vaihtoehdolta!

  reply...
 • 10 heinäkuun, 2020

  Wau!!!
  ”Tästä ei matkakohde voi tulla enää kauniimmaksi. Jos pääset käymään Yhdysvalloissa vain kerran, suosittelen valitsemaan tämän alueen. Puistossa kannattaa olla auringonlaskuun asti, jolloin kanjoni upeimmillaan. Ja se tähtitaivas!”
  Mä olin jo ihan myyty ja valmiina matkaan tuon alkujohdannon jälkeen!!

  Upeita kuvia ja juuri tuommoisia vinkkejä kaipaan, hintoineen kaikkineen!!
  Mahtava postaus!!!!

  reply...
 • Annan matkablogi

  14 heinäkuun, 2020

  Todella hyvä tietopaketti! Las Vegasissa ja Los Angelesissa on tullut jo käytyä. Tuonne sitten seuraavalla kerralla. Ehkä jonain päivänä siis…

  reply...

kirjoita kommentti