Top
Limepiirakka

Key lime pie, suomeksi käännettynä limettipiirakka, on ihana kesän kirpsakka herkku, jonka key limet tulevat Floridan Keys saarilta. Harmiksi vaan varsinaisia key limejä ei oikein saa Suomesta, vaan piirakka on tehtävä limeistä. Tästä syystä piirakan nimeksi sopiikin paremmin limepiirakka. Herkullinen se on siitä huolimatta.

Limepiirakka on todella helppo tehdä ja vaatii vain muutaman ainesosan. Jossain resepteissä näkee laitettavan joukkoon pari munaakin, mutta itse en ole kokenut tarpeelliseksi lisätä näitä. Munat tekevät täytteen vähän kermaisemmaksi, mutta minusta vain hyvin vähän. Oikeastaan ainoat kohdat, jotka tämän reseptin kanssa voi möhliä on sekoittamisen kiirehtiminen ja uuniin jättäminen liian pitkäksi aikaa, jolloin piirakasta tulee kuiva. Kun taas taikinaan sekoittaa tarpeeksi kauan, se saa täytteestä kiinteämmän eikä piirakka tunnu ”sulavan” leikatessa. Limepiirakan leipomisen kanssa pitää vähän ennakoida, sillä pohjan pitää jäähtyä ja piirakan hyytyä jääkapissa useampi tunti ennen syömistä.

Mitä eroa on key limellä ja limellä?

Ensinnäkin, key lime on kooltaan paljon pienempi. Kun reseptissä käytetään 6 limeä, key limejä pitäisi hankkia vähintään 25, joidenkin reseptien kehottaessa mehustamaan jopa 50 key limeä. Toisaalta key limeissä on voimakkaampi maku, kirpeä ja aromaattinen, jonka vuoksi leipojat jaksavat nähdä tuon mehustusvaivan.

Key Lime Pie

 • 9 digestivekeksiä
 • 120 g voita
 • 2 prk (395 g) kondensoitua maitoa
 • 1 dl kermaviiliä
 • 1,5 dl limemehu (n.6 limeä)
 • 2 limen kuori

Keksipohja

 1. Käännä uuni 180 asteeseen.
 2. Sulata voi. Murusta keksit pieneksi. Sekoita voi keksien joukkoon.
 3. Painele keksiseos piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Paista 6-8 minuuttia, ja ota ulos ennen kuin pohja ruskettuu.
 4. Anna pohjan jäähtyä kokonaan ennen kuin kaadat täytteen sen päälle.

Limetäyte

 1. Käännä uuni 180 asteeseen.
 2. Raasta 2 limeä. Purista limeistä mehut, kunnes sinulla on 1,5 dl mehua.
 3. Sekoita kondesoitu maito, kermaviili ja limen raastettu kuori ja mehu. Jatka sähkövatkaimella useamman minuutin ajan, kunnes täyte on paksua.
 4. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle. Paista 15-20 minuuttia, kunnes keskusta on kiinteä mutta täyte vielä hytkyy, kun vuokaa tärisyttää.
 5. Anna limepiirakan jäähtyä ensin 30 minuuttia, ja laita sitten jääkaappiin vähintään 4 tunniksi hyytymään.
Limepiiras

Kun ensimmäisen kerran lähdin tien päälle kymmenen vuotta sitten, ei sen jälkeen näiltä teiltä olekaan malttanut pysyä kovinkaan kauan pois. Ja nyt, autan teitä saamaan Yhdysvaltojen reissustanne maksimaalisen huvin.

kirjoita kommentti