Top
Wild kirja sängyllä vaelluskenkien vieressä.

*Sisältää mainoslinkkejä: Adlibris

Mietin hetken aikaan ennen kuin aloin kirjoittamaan tätä kirjaehdotusta, koska jostain syystä ajattelin että Cheryl Strayedin kirjoittama *Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail (Villi Vaellus) on liian itsestään selvä vinkki. Reese Witherspoonin tähdittämä elokuva viimeistään toi kirjan pariin lukijoita, jotka eivät olleet siitä aikaisemmin kuulleet.
Sitten opin että ystäväni ei ole kuullut koko elokuvasta saati sitten sen alkuperäisteoksesta. Tajusin että olinkin liian lähellä nähdäkseni, että vaikka itse rakastuin tähän kirjaan välittömästi, ei se tarkoittanut että kaikki muutkin tekivät niin samaan aikaan.

Mutta siis kirjaan. Wild on kirjoittajan omiin kokemuksiin perustuva kasvutarina, jossa elämän pyörteissä heitelty Cheryl päättää lähteä patikoimaan yhden Yhdysvaltojen haastavammista, useamman kuukauden mittaisesta, patikkareiteistä, Pacific Crest Trailin, ilman minkäänlaista patikkakokemusta. PCT kulkee Kalifornian ja Oregonin läpi Washingtoniin. Sitä voisi jatkaa vielä Kanadankin puolelle. Cherylin pakattua valtavasti aivan liikaa ja väärää tavaraa mukaan, hän saa ensimmäisen oppinsa jo ensimmäisenä yönä Kalifornian aavikolla, kun jää ilman ruokaa. Reitin kulkiessa läpi vuoriston, Cheryl saa eteensä monenlaista keliä, maastoa ja koettelemusta. Matkan aikana hän tapaa muita patikoijia, joiden kautta, sekä joiden puutteesta, hän peilaa elettyä elämäänsä. Kirjasta tuli hetkessä New York Times Bestseller listaykkönen. Jos vain kykenet, suosittelen lukemaan kirjan englanniksi, koska tämän kirjan sanoma on hyvinkin henkilökohtainen kirjoittajalleen, ja sen sisälle pääsee parhaiten juurikin kirjoittajan omien sanojen kautta.

Vuonna 2014 Hollywood nappasi tämän tarinan, josta Nick Hornby teki sovituksen ja Reese Witherspoonin avustuksella siitä muodostui Oscar-ehdokkuuksiakin napannut menestys. Reesen vaikuttavat työ tekee jopa vaikeaksi päättää, oliko kirja sittenkään se parempi elämys, niin kuin yleensä. Jos suunnittelet tekeväsi molemmat, katsovasi elokuvan ja lukevasi kirjan, suosittelen kuitenkin tekemään luku-urakan ensin, sillä kirjan henkilökohtaisuuksiin on helpompi tutustua, kun ei näe niitä Reesen vuorosanoina, vaan oikean ihmisen mietteinä.

Kun ensimmäisen kerran lähdin tien päälle kymmenen vuotta sitten, ei sen jälkeen näiltä teiltä olekaan malttanut pysyä kovinkaan kauan pois. Ja nyt, autan teitä saamaan Yhdysvaltojen reissustanne maksimaalisen huvin.

kirjoita kommentti