Kohteiden ja reitin suunnittelu
Matkakohteiden valinta omalle reitille voi olla koko matkan järjestämisen paras tai ahdistavin osuus. Kauniita kuvia kohteista on ihana katsoa, mutta kun on aika valita ja sovittaa yhteen ne kohteet, mitkä lopulliseen reittiin päätyyn, voi runsaudenpula lamauttaa. Siksi on ihan järkevä tehdä homma suunnitelman kera.
Ajankohta ja pituus
Todennäköisesti sinulla on jo jonkun lainen aikaikkuna, jolloin ja jonka aikana matka tehdään. Jos ei niin aloittaisin siitä, sillä vuodenaika ja suuripiirteinen matkan pituus ovat tärkeitä tekijöitä kohteiden valinnassa. Jos olet suunnittelemassa lyhyttä lomaa, niin on tärkeä huomioida aikaerorasitus, lentokenttähärdelli, vuokra-auton ja hotellien check-in ja -out- ajat, joihin aina uppoaa tovi. Pidemmällä matkalla näillä ei ole niin suurta merkitystä.
Vaikka vuodenaika ei juurikaan vaikuta hintoihin muualla kuin New Yorkissa ja Floridassa, niin sääolosuhteet vaihtelevat isostikin riippuen siitä milloin kohteessa on. Hurrikaanikausi tai sydäntalvi ovat hankalia aikoja tietyissä paikoissa. Vaikka useimmissa kohteissa ei ole suurta hintasesonkia, niin suuret tapahtumat kuten Super Bowl vaikuttaa hintoihin rajusti.
Reitin suunnittelu
- Päätä ensin alue, jolla matkaat. Tähän voi vaikuttaa esimerkiksi lentojen hinnat (New York ja Miami ovat yleensä halvimmat, mutta myös Kaliforniaan pääsee välillä edullisesti), sekä sää. Esimerkiksi Kalifornian rannikko voi olla talvella jopa viileä, mutta kesällä juuri sopiva, New York saattaa paahtaa kesällä, mutta talvella voi tulla metri lunta, etelässä ja keskiosissa on hurrikaaneja varsinkin loppukesästä, lännessä on kuuma kesällä, pohjoisessa on talvella lunta. Lentoja voi tarkkailla vielä tarkemmin, kun omat kohteet selkeytyy. Samoin reitti tarkentuu entisestään, kun lennot on hankittu ja reissun pituus on kiveen hakattu.
- Tutki aluetta somessa, Googlessa, Pinterestissä, kirjoista ja lehdistä. Merkkaa kaikki kiinnostavat paikat Google Mapsiin tai vielä parempaan My Mapsiin. Etsi tietoa tapahtumista, joihin haluaisit osallistua ja merkkaa nekin karttaan.
- Jaa paikat must- ja ehkä-paikkoihin. Jos käytät My Mapsiä, merkkaa nämä eri väreillä ja eri karttakerroksiin, jolloin kartan tutkiminen on helppoa. Piirrä viiva must-kohteiden välille ja katso mitkä ehkä-kohteet osuvat viivalle. Pidä kuitenkin muutkin ehkä-kohteet tallessa, jolloin suunnitelmia on helppo vaihtaa myös matkan aikana. Esimerkiksi jos luonto alkaa yhtäkkiä kyllästyttämään, ehkä kartallasi olisi kiva kaupunki lähettyvillä, jossa voisi käydä piipahtamassa.
- Tee plan B, jos matkan aikana haluatkin viipyä jossain paikassa kauemmin tai sää muuttuu ikäväksi.
- Lue lisää kohteista, joissa haluat käydä. Näin keräät kohteesta sekä tärkeää tietoa että nippelitietoa, joka tekee reissusta mielenkiintoisemman.
Tässä vielä reitin suunnitteluun vinkkejä:
- Roadtripillä kannattaa käydä paikoissa, joihin ei pääse lentämään halvalla tai helpolla, jos haluatkin tulevaisuudessa hoitaa reissut ilman autoa, lentämällä suoraan yhteen kohteeseen.
- Jätä tilaa jet lagille niin kohteeseen saapuessa kuin kotiin palatessakin.
- Älä tee matkasta pikajuoksua. Anna aikaa yllättäville, mielenkiintoisille paikoille ja tapahtumille, äläkä aliarvio ihastelu- ja kuvaustaukoihin kuluvaa aikaa
- Jos ajelet paljon vuoristossa, tai kuljet muita kiertopolkuja, aikaa kuuluu enemmän, vaikka tiet yleensä ovatkin todella hyväkuntoisia.
- Jätä tilaa muutoksille. Lääkärissä käynti voi sotkea koko reittisuunnitelmasi, jos se on liian tiukka.
- Varsinkin jos leiriydyt autossa ja lähdet matkaan keväästä, kannattaa pidempi reissu aloittaa eteläisimmästä kohdasta ja kulkea pikkuhiljaa pohjoista kohti kesää myöten. Ja taas toisin päin, aloittaa pohjoisimmasta kohteesta, jos reissu alkaa syksymmällä. Näin lämpimimmät kohteet osuvat reissukalenterin kylmimpään aikaan.
- Älä aja pelkästään isoilla moottoriteillä, interstate, jos ei ole kiire. Niillä näkee yleensä vähemmän. Ei kuitenkaan tarvitse mennä kaikista pienimmillekään poluille, koska jo keskisuurilla teillä näkee luontoa, taloja ja ruokaa.