Top
Miami Beachin ranta ja palmuja.

Miamin rannat ja art deco luovat kauniin taustan lomalle, johon kuuluu trooppista luontoa, lämpöä, juhlia, taidetta ja kuubalaista ruokaa. Miamin luksusmaine ei välttämättä tarkoita sitä, että joutuisit luovuttamaan kaikki rahasi kokeaksesi Miamin lumon. Budjettireissaajakin pääsee helposti osaksi tärkeitä kokemuksia, jotka tekevät juuri Miamista Miamin. Toisaalta jos reissubudjetti venyy, niin Miami on loistava paikka tulla sitä käyttämään.

Milloin mennä

Miamissa paistaa lämmin aurinko läpi vuoden. Miamiin voi helposti matkustaa talvellakin aurinkoa hakemaan. Muutamana päivänä vuodessa lämpötila saattaa pudota ykkösellä alkavan luvun puolelle, mutta muuten pysytellään lähinnä kahdenkymmenen yläpuolella. Vettä kyllä saattaa tulla ja silloin kun sitä tulee, niin tulee kerralla enemmän. Talvella harvemmin, mutta kesällä kuuroja tulee useasti ja muutenkin ilma tuntuu kostealta.

Floridan upea ilmasto tuo mukanaan keliongelmia, kuten hurrikaaneja ja tornadoja. Niiden liikkeitä kannattaa seurata uutisista, ja jos hurrikaani uhkaa lähestyä, niin yleisiä hätävaroituksia tulee joka puolelta: radiosta, puhelimesta ja ihmisten keskusteluista. Hurrikaanikausi jatkuu kesäkuusta marraskuuhun asti ollen huipussaan loppukesästä.

Saapuminen

Miamiin pääsee lentämään Suomesta suoraan tai välilaskun kautta. Usein lennot Miamiin ovat Yhdysvaltojen edullisemmasta päästä. Tosin tällä hetkellä lennot ovat kalliita koronan vuoksi, ja katsotaan, miten hintojen kehitys jatkuu koronan jälkeen, sillä yhtenä suurimpana Miamin halpalentojen lennättäjänä on ollut Norwegian, joka on nyt joutunut vähentämään reittejään runsaalla kädellä.

Lentokentältä keskustaan pääsee taksilla noin 35 dollarilla (28€) ja Uberilla noin 20 dollarilla (16€), riippuen liikenteestä. Halvemmalla pääsee kun opettelee käyttämään vähän monimutkaiseksi koettua Miamin julkista liikennettä. Lentokentällä kaikki jatkomatkustaminen tapahtuu MIA Moverin (lentokentän oma juna) kautta asemalle, josta lähtee niin bussit, junat kuin vuokra-autotkin. Jos olet matkaamassa Miamin keskustaan, hyppää ensin junan oranssille linjalle, jonka jälkeen jatkat matkaa Metromoverilla sopivaan kohtaan. Miami Beachille pääsee helpoiten Miami Beach bussilla, joka kulkee MIA:sta 20 minuutin välein joka päivä, koko päivän. Hintakin on vain pari dollaria ja lipun saa kätevästi aseman lippukoneesta.

Jos laskeudut Fort Lauderdalen lentokentälle, Uber Miamiin maksaa noin $45 (37€), shuttle Miami Beachille $21 (17€) ja budjettimatkailija pääsee Brightline-junalla perille $10 (8€) hintaan.

Majoittuminen Miamissa

Hotellit. Suurkaupungin tapaan hotelleja löytyy kaikista kategorioista, resort-hotelleista pieniin boutique-hotelleihin. Hintataso keskusta-alueella keskivertohotellilla pyörii 120-250 dollarin (100-200 €) paikkeilla. Mantereen puolella on hieman edullisempaa, kuin itse Miami Beachillä. Yleensä ottaen mitä lähempänä hotelli on vettä, sitä kalliimpi se on. Isoja luksusresortteja on paljon, sillä Miami on yhdysvaltalaisten oma ”etelän rantakohde”, jonne tullaan lomailemaan. Art decon ollessa se Miamin juttu, se näkyy monien hotellien sisustuksessa ja jos oikeasti haluaa tunnelmaan päästä niin Dream South Beach ja Kimpton Surfcomber hotellit ovat art decon omaa luokkaa.

Hotellien lisäksi valikoimaa on motellien, hostellien ja B&B tarjonnassa, erityisesti kaupungin ulkopuolella. Jos motellien kanssa on ihan hukassa, suosittelen suosimaan isompia ketjuja, kuten Motel 6 ja La Quinta; ne ovat varmempia vaihtoehtoja kuin yksityiset motellit, joiden laatu vaihtelee hyvinkin laajasti.

Airbnb. Paljon vaihtoehtoja ja hinnat keskusta-alueella liikkuvat vähän päälle satasessa ja kahteen sataan asti. Vähän hienompaa, merinäköalaa saa 200€ ja 300€ väliltä. Eli asuntojen hinnat pyörivät aika lailla hotellien hinnoissa, ihan siitäkin syytä että suurin osa Miamin Airbnb-asunnoista on ammattimaisia matkailuhuoneistoja. Tarjonnasta löytyy myös villoja ja taloja, jos haluaa enemmän tilaa, sekä jahteja ja purjeveneitä, joissa voi myös yöpyä.

Leirintäalueet. Parhaimmat camping-alueet löytyvät Miamin ulkopuolelta Fort Lauderdalen ja Hollywoodin lähistöltä, tai vaihtoehtoisesti lähempää Evergladesia. Asuntoauton saa kyllä sitten parkkiin kaupungissakin (lue lisää parkkipaikoista alempana), mutta varsinaisia leirintäpaikkoja siellä ei ole.

Ilmaiset parkkipaikat. Vaikka varsinaisesti keskustassa ei Walmarteja ole, niin kaupungin ympäriltä niitä löytyy useampi. Osa on 24/7 auki, jolloin autolla yöpyminen onnistuu lähes varmasti. Neighborhood marketit eivät ole ympärivuorokautisia, jonka vuoksi niiden parkkiksilla ei usein voi yöpyä. Walmartin lisäksi alueen Cracker Barrelit ovat sallineet yöksi parkkeerauksen, mutta ne sijaitsevat vielä vähän kauempana. Keskusta-alueelta paikan löytäminen on hankalaa, jos ei ihan mahdotonta, parkkipaikkojen vähyyden vuoksi. Asuntoautolla yöpymispaikan varmistaminen vaatii vähän enemmän työtä, sillä monet paikat on hiljattain kieltäneet asuntoautoilla yöpymisen. Miccosukee Resort & Gaming- casinolla on iso parkkipaikka, jossa karavaanarit, rekkamiehet ja tavalliset autot voivat yöpyä. Tämä Evergladesin reunalla sijaitseva kohde on hyvä puolivälin paikka Evergladesin ja Miamin välissä. Kohteliasta olisi täällä, kuten oikeastaan missä tahansa muuallakin maksutta yöpyessä, käyttää heidän tarjoamia palveluitaan, kuten käydä aamupalabuffassa.

Miamin alueet

Miamin matkailusta puhuttaessa yleensä tarkoitetaan oikeastaan Miamin Beachin matkailua. Sieltä löytyy ne kuuluisat art deco talot ja upeimmat rannat. Miami Beachin niemi on lomaparatiisi ja mantereen puoleinen, varsinainen Miamin keskusta on se mistä löytyy kulttuuri, lattarikorttelit ja pilvenpiirtäjät. Downtown on Miamin bisneskeskus, Little Havana tutustuttaa Miamin sävykkääseen kulttuuriperimään ja Wynwood esittelee taiteen monet muodot ja tunnetaan nykyään Miamin hipsterialueena. Rauhallisempia naapurustoja ovat esimerkiksi Coral Cables ja Coconut Grove, joiden vehreys ja pikkukaupat ihastuttavat. Näiden lisäksi Miamin edustalla on kaksi isompaa saarta, Key Biscayne ja Virginia Key. Nämä edustavat Miamin trooppisia luontokohteita parhaimmillaan.

Miamissa tapahtuu valitettavan paljon rikoksia. Huume- ja jengiväkivalta on joka päiväistä, ja muissakin rikosnimikkeissä Miami nousee listoilla korkealle. Kodittomien määrä on valtava, joka tekee esimerkiksi tunnelien läpi ja siltojen alta kävelyn, varsinkin yöllä, huonoksi ideaksi. Suurin osa rikoksista tapahtuu tietyillä alueilla, joissa kulkemista kannattaa välttää. Näistä tunnetuimmat ovat Liberty City, Little Haiti ja Overtown. Myös Miami Beachin eteläosassa katujen 8th ja 11th välissä on vähän hämärämpää aluetta. Yliopistonuorten kevätloman, spring break, aikaan kaupunki täyttyy juhlivista nuorista, jolloin päihtyneeltä käyttäytymiseltä on vaikea paeta, ja kukkotappelut työllistävät ylityöllistettyä poliisia.

Liikkuminen Miamissa

Tietullit. Miamin ja Miami Beachin väliset neljä isompaa tiettä, causeway, ovat tullillisia, eli niiden käytöstä pitää maksaa. Näiden lisäksi on yksi tavallinen silta, joka ei ole maksullinen. Monet Miamin isoimmista moottoriteistä on myös tullillisia, kuten myös ainoa tie, joka kulkee Key Biscayneen. Tullien hinnat liikkuvat 1-6 dollarin (1-5€) välillä. Hommaa on helpotettu SunPassillä, joka on ikkunaan kiinnitettävä laite, joka rekisteröi tiemaksut eikä jokaista tietullia tarvitse siis maksaa paikan päällä. Jos olet liikkeellä vuokra-autolla tällaisen voi vuokrata auton mukana, ja siitä maksetaan vuokramaksu + käytetyt tietullit. Monet vuokraamot ovat siirtyneet käyttämään laitteita, jotka kattavat myös muiden osavaltioiden tietullit. Koska kaikilla tulliasemilla ei ole mahdollisuutta maksaa paikan päällä, rekisterikilvestä otetaan kuva ja lasku lähetetään perässä. Autovuokraamo yleensä laskuttaa ylimääräisiä hallinnointikuluja näiden laskujen käsittelystä. Tietulleja voi yrittää välttää esimerkiksi käyttämällä Google Mapsin ”vältä tietulleja” painiketta.

Parkkipaikat keskustassa ovat harvassa ja aina maksullisia. Sen sijaan parkkihalleja, joihin auton voi jättää päiväksi, on tarpeeksi. Näiden maksut vaihtelevat $5-$10 (4-8€) tunnilta ja noin 25-30 dollarilla (20-25€) voi olla koko päivän.

Taksit. Taksiyrityksiä on useampia ja kyydin saa vilkuttamalla taksille, jonka kattovalo on päällä eli taksi on vapaa, soittamalla yrityksen numeroon tai nappaamalle sen taksijonosta. Aloitus hinnat ovat 3 dollarin (2€) luokkaa ja matkamaksut lasketaan seuraavien 300 metrin pätkien mukaan, niin että yksi 300 metriä on alle $0,40-$0,85. Taksimatkan hintaan lisätään mahdolliset tietullit ja tipatakin saa. Kaikki eivät huoli korttia vaan vain käteistä, joten kannattaa kysäistä ennen kuin hyppää kyytiin.

Uber. Suosittu kyytipalvelu toimii Miamissa. Uberin saa tilattua sen omalla sovelluksella tai nettisivuilta. Miamissa välttäisin jaettuja Ubereitä, Uber Pool, koska muut matkaajat voivat matkata vähemmän toivotuille alueille. Ennen kuin hyppäät kyytiin, kysy kuljettajalta ketä hän on hakemassa, jolloin voit varmistua siitä että kyyti on oikea eikä valeuberi.

Vuokrapyörät. Kaupungin ympäri pääsee myös polkupyörällä, tai vaikka segwayllä. Citi Bike operoi polkupyörien laajinta vuokrausjärjestelmää, jonka telineistä pyörät on helppo ottaa mukaan ja palauttaa. Puolen tunnin ajoaika maksaa $4,5 (4€) ja koko päivän $24 (20€), ja maksetun ajoajan aikana voit lukita pyörän telineeseen ja jatkaa matkaa uudelleen niin monta kertaa kuin haluat. Telineitäkin on ripoteltu aika kiitettävästi.

Julkiset

Julkisesta liikenteestä ei ole tehty simppeliä; linjoja ja kulkuvälineitä on niin monta erilaista, että suunnitteluun on aina mennyt hetki. Hiljattain Miami lanseerasi uuden reittiopas-sovelluksen, jolla voi seurata busseja, junia ja Metrorailia. En ole tätä vielä päässyt kokeilemaan, mutta kuulostaa aika lupaavalta. Sovelluksella voi ostaa myös päivälippuja. Jos jäät Miamiin moneksi päiväksi, voi kulkemista helpottaa Easy Cardilla, jonne voi ladata rahaa omien tarpeiden mukaan ja jonka voi ostaa asemalta.

Trolley. Miamin oma maksuton ratikkabussi. Miami Beachin linja kulkee usein, joka päivä ja koko päivän. Muut linjat eivät kulje aivan näin joustavasti, joten kannattaa katsoa linkistä tarkempaa tietoa aikatauluista.

Metromover on maksuton, yläraiteilla kulkeva junamainen kulkuväline, joka kiertää kolmea eri reittiä. Nämä vievät moniin tapahtumapaikkoihin kuten urheiluareenoille ja konserttilavoille.

Juna. Miamissa ja sen ympäristössä kulkee kaksi eri junatyyppiä. Metrorail on se joka ajelee Miamissa. Se kulkee aikaisesta aamusta keskiyöhön ja on sopiva kulkuväline kun haluaa vierailla keskustan ulkopuolisissa naapurustoissa. Tri-Rail menee Miamin ulkopuolelle kuten Boca Ratoniin ja Fort Lauderdaleen.

Bussit. Kun maksuttomat kulkuvälineet, tai nopemmat junat, eivät vie minne haluaisit niin Metrobus vie moniin paikkoihin. Bussireittien kattavuus ei kuitenkaan ole ihan niin hyvä, kuin muissa isoissa kaupungeissa. Yhden matkan hinta on noin 2 dollaria (1,8€)

Vesitaksit. Miamin keskustan ja Miami Beachin välisen veden voi ylittää myös vesitakseilla, joilla ei kuljeta välttämättä sen vuoksi että se olisi nopea keino, vaan koska se on kivaa.

Missä syödä Miamissa

Must-ruuat. Kuubalainen ruoka, erityisesti kahvi, cuban sandwich ja frita burgeri, ceviche-kalaruoka, key lime pie (varsinaisesti Keys saarilta), alligaattoripalat, arepas-leivät ja chicharrón (friteerattua possunnahkaa).

Paikat

El Rey de las Fritas. Autenttinen kuubalainen hampurilaisbaari, joka on ollut auki 70-luvulta asti, eikä tarjoile juuri muuta kuin frita burgereita.

Azucar. Miamin parasta jäätelöä kuubalaisilla ja muilla uusilla mauilla.

Gianni’s. Vähän hienostuneempaa ruokaelämystä kannattaa hakea Versacen kartanon omasta italialaisesta ravintolasta Ocean Dr.:llä.

Palace. Drag-brunssi= 45 dollarin (37€) brunssimenu ja drag show-esiintyjät samassa paketissa.

Dreamer. Jos haluat välillä terveellisempää herkkua, niin smoothiet, mehut, bowlit ja toastit kutsuvat Dreamerissä. Mukaan voi lipsauttaa vähän vohveliakin.

Taco Taco. Tex mex-ruokien yhteen kerääntymä, josta löytyy niin tacot, nachot, quesadillasit, fajitasit kuin burritokset.

A Fish called Avalon. Lisätään listaan vielä merenherkkujen ystäville must-paikka aivan keskellä Ocean Dr.:ä.

Nähtävyydet ja tekemiset

Ranta. Miami Beach on tunnettu rannastaan, erityisesti South Beachin hiekoista. Valkoista hiekkaa ja turkoosia vettä riittää silmän kantamattomiin. Rannalle on pystytetty myös ihania värikkäitä pelastusmökkejä, joita voi bongailla rantavedessä kävellessä. Jos haluaa heittäytyä aurinkotuoliin lepäämään, vuokraajia löytyy ympäri rantaa tuolien hintojen ollessa $10-20 (8-16€). Rantatuoli saattaa kuulua myös hotellisi huoneen hintaan.

Ocean Dr. Miamin kuuluisin katu, sijaitsee Miami Beachin rannan lähellä. Katu on tunnettu erityisesti 30-luvun art deco rakennuksistaan sekä Versacen kartanosta. Jos art decoa haluaa nähdä vähän lähempää, voi yöpyä esimerkiksi art deco The Plymouth-hotellissa.

Juhlat. Kattoterassit, salsabaarit, klubit ja satunnaiset indie-baarit kutsuvat juhlimaan. Porukka pukeutuu parhaimpiinsa ja ilmassa on näyttäytymisen meininki, mutta yösnägäriltä ei voi välttyä täälläkään, sillä sen roolia ajaa taco-autot.

Little Havana. Miamin kuubalaiskulttuurin kehto, jossa tuntee astuvansa Havanan kaduille. Kaikista eniten katseltavaa on Calle Ocho-pääkadulla 13th ja 17th välillä. Sieltä löytyy aukiot, Walk of Fame ja live-lattarimusiikkia.

Tower. 20-luvulla rakennettu elokuvateatteri, jonne kuubalaiset kerääntyivät opettelemaan englantia tekstitetyistä espanjankielisistä elokuvista. Pyörittää elokuvia tänäkin päivänä.

Sillat. Miami Beachin ja Miamin keskustan välillä on useampi silta, joilta jokaiselta on aika upeat näkymät kaupunkia kohti.

Feana. Kauniin luksushotellin alueella on kiva kierrellä, vaikka ei budjetti riittäisi yöpymiseen. Alueella saa oleskella, jos esimerkiksi syö tai juo alueen ravintoloissa tai baareissa.

Wynwoodin seinämaalaukset ovat kaupungin parasta nykytaideantia. Maksuton alue sijaitsee 2520 NW 2nd Avenuella. Wynwoodissa en hirveästi vaeltelisi muuten kuin juuri täällä, varsinkaan yöllä.

Basement. Samalla reissulla pääsee bilekeilaamaan, luistelemaan ja tanssimaan.

Boardwalk. Rantaa pitkin kulkee puinen kävelytaso, jossa voi käydä lenkillä tai vain kävelemässä ja ihastelemassa maisemia.

Penkkiurheilu. Miamissa penkkiurheilija pääsee suorittamaan urheilusuoritusta itse, jos haluaa ehtiä kaikkiin isoihin peleihin. Keskustassa pääsee katsomaan Miami Heat-koripalloa ja Miami Marlins-baseballia. Vähän pidemmälle kun taivaltaa, niin saa nähdä Dolphinsit pelaamassa amerikkalaista jalkapalloa ja Pantersit jääkiekkoa. Pantersien joukossa on myös suomalaisvahvistusta.

Vesiurheilu. Koska rantaviivaa riittää, niin riittää vesiurheilulajejakin. Erilaiset veneretket, pikaveneet, sukellusretket, kiteboarding ja veneiden vuokraus kukoistavat Miamissa.

Key Biscayne ja Virginia Key. Lähimmät, upeat luontokohteet, joissa voi vaikka meloa kanootilla tai snorklata koralleilla. Koralleille pääsee venekyydillä, jonka voi ostaa Key Biscaynen alueen kaupasta. Vieraile samalla Bill Baggs Cape Florida State Parkissa, jossa voi käveleskellä poluilla, ihailla majakkaa tai vuokrata perhepyörän ja kiertää luontoa sen avulla.

Risteilyt. Miamista ei voi puhua mainitsematta mahdollisuutta napata risteily Karibialle tai vaikka vain päiväretki Bahamalle.

Miamin lyhyt historia

Ennen eurooppalaisten saapumista Amerikkaan, Miamin alueella ja ympäristössä asui alkuperäiskansoja, joista Mayaimi heimon mukaan Miami-joki ja sitä myöten kaupunki on myöhemmin nimetty. Miamin historiaan kuuluu merirosvoja, 20-luvun lama, useita tuhoisia hurrikaaneja sekä sotia kuten toinen maailmansota, jonka aikana Miami toimi sotilaiden koulutuskeskuksena, kun hotellit, ravintolat ja teatterit muutettiin parakeiksi ja harjoitusalueeksi, erityisesti sukellusvenetaisteluille. Sodan jälkeen väkiluku lähes tuplaantui kun sotilaat halusivat palata paratiisina näkemäänsä paikkaan.

80-luvulla Miamiin saapui kokaiini, kun Etelä-Amerikka alkoi käyttää Miamia hyvänä välietappina paremmille markkinoille. Tätä myöten myös huume- ja jengiväkivalta tuli osaksi kaupunkia. Samalla syntyi kaupungin juhla- ja luksusmaine, kun rahaa alkoi virrata luksustuotteisiin, -hotelleihin ja -autoihin, sekä klubeille.

Kuubalaiset ovat tärkeä osa Miamin historiaa. Kuubasta muutettiin jo 1800-luvulta lähtien köyhyyttä pakoon Yhdysvaltoihin. 80-luvulla kuubalaiset muuttivat Miamiin joukoittain sekä Kuubasta että muualta Yhdysvalloista. Samalla muuttoliike muista maista kasvoi, esimerkiksi Haitilta tuli niin paljon porukkaa, että Miamiin syntyi Little Haiti. Kuuban ja Yhdysvaltojen suhde on ollut aina vähän kinkkinen, ja välillä saapuvia ihmisiä on laitettu suoraan vankiloihin ja välillä taas liikenne on ollut vapaampaa.

Miamin matkaopas kertoo kaiken mitä tarvitset Miamin ja Miami Beachin matkaa varten. Lentokenttä, liikenne ja nähtävyydet kaikki yhdessä.

Kun ensimmäisen kerran lähdin tien päälle kymmenen vuotta sitten, ei sen jälkeen näiltä teiltä olekaan malttanut pysyä kovinkaan kauan pois. Ja nyt, autan teitä saamaan Yhdysvaltojen reissustanne maksimaalisen huvin.

kirjoita kommentti