Top
Lower Falls vesiputous ja joki Yellowstonessa..

Pohjoisemman Yhdysvaltojen suosikkeihini kuuluu maailman vanhin ja yksi Yhdysvaltojen suosituimmista kansallispuistoista. Yellowstone on kuuluisa geysireistään ja kuumista lähteistään, mutta niiden rinnalla ei todellakaan kalpene puiston kanjonitkaan. Ja ne vesiputoukset! Ja ihan kuin tässä muuta kaivattaisikaan, niin lisätään valtoimenaan vaeltavat biisonit.

Suurin osa Yellowstonesta sijaitsee ”kuuman maan” päällä, jonka vuoksi maan pintaan asti kuplii kiehuvan kuumat lähteet. Yhdessä bakteerien ja rikkihapon kanssa lähteiden vesi hohtaa kirkkaan turkoosina, mutta haisee kananmunalle. Yellowstonen keskusta taas sijaitsee supertulivuoren romahtaneen kraatterin päällä ja tämä on juuri se tulivuori, jonka purkautuessa kaikki maailmanloppuleffat tulisivat jossain määrin toteen, uusi jääkausi alkaisi ja niin edespäin. Valehtelisin jos väittäisin, ettei tämä alkanut kuumottaa puistossa ollessa. Viimeksi tällä tulivuorella on kuitenkin ollut toimintaa 13 000 vuotta sitten. Luonnoltaan Yellowstone on suurimmilta osin metsää, mutta niittyjä, aava lättämaisemaa sekä vuoristoa pääsee näkemään myös.

Yellowstonella matkaava huomaa nopeasti, että tälle valtavalle alueella voisi jäädä helposti vaikka kuukaudeksi pyörimään ja kaikkea ei parin päivän vierailulle ehdi mahduttaa. Vaikeammaksi homman tekee vielä se, että Yellowstone soljuu huomaamattomasti Grand Teton kansallispuiston ja parin kansallismetsän alueeseen ja upea luonto vain jatkuu niiden puolella. Yellowstone itsessään jakautuu muutamaan kätevään alueeseen päänähtävyyksien mukaan. Näiden alueiden keskustoissa sijaitsee palvelut, eli esimerkiksi hotellit. Ja näiden ympärillä sitten taas ajoreitit, joita pitkin pääsee erilaisiin nähtävyyksiin, ja tietysti patikkareitit.

Perusasiat

Yellowstone on aika kaukana isommista kaupungeista ja muista suosituista nähtävyyksistä, joten tätä puistoa varten joutuu tekemään oman erillisen kiertomatkan tai sovittamaan sen länsi-itä-akselin maanylitysreissun yhteyteen. Yellowstoneen on viisi sisäänkäyntiä, mutta niistä vain pohjoinen päästää läpi automatkailijat ympäri vuoden. Meidän visiitille sisäänkäynniksi valikoitui länsiportti. Ennen puiston portteja, länsi- ja pohjoissisäänkäyntien ulkopuolella on lähinnä matkailijoita ja puiston työntekijöitä varten rakennetut pikkukaupungit. Niissä pääsee syömään ja majoittumaan ennen varsinaista puistovierailua. Autossa leiriytyminen on tehty aika vaikeaksi porttien läheisyydessä, joten voi olla helpompi varata majoitus tälle osalle reissua. Me onnistuimme leiriytymään yhdeksi yöksi tien varteen pohjoissisäänkäynnin lähistöllä, mutta tämäkin paikka oli ison tien varrella ja bensa-asemaa vastapäätä, joten liikennettä riitti. Puiston porttien sisäpuolella autossa ja asuntoautossa yöpyminen onnistuu vain maksullisilla leirintäalueilla. Puiston porteilla joko ostetaan 35 dollarin sisäänpääsylippu, joka on voimassa viikon ja koskee koko autollista vierailijoita, tai vilautetaan 80 dollarin kansallispuistojen vuosikorttia.

Puistossa ajellaan isoja, hyväkuntoisia teitä pitkin ja välillä poiketaan näköalatasanteelle katsomaan kanjoneita ja vesiputouksia tai tekemään pikkulenkki geysirin tai lähteen ympäri. Päätie on kehänmuotoinen, joten sitä ajelemalla pääsee koko puiston ympäri. Pohjoiselta sisäänkäynniltä on matkaa eteläiselle vähän päälle kaksi tuntia, ja takaisin ylös aika lailla saman verran, mutta koska nähtävää on niin paljon ja biisonit tukkivat välillä teitä, kaksi tuntia muuttuu helposti kahdeksi päiväksi.

Sää

Yellowstone sijaitsee kohtuullisen pohjoisessa, mikä aiheuttaa sen että puistossa koetaan selkeästi neljä vuodenaikaa. Kesällä pyöritään päiväsaikaan 25 asteen paikkeilla. Lämpötilat vaihtelevat tietysti korkeuksien mukaan, sillä puiston alueella korkeuserot ovat suuria. Myös kesällä korkeimmilla kohdilla yölämpötilat saattavat pudota nollaan tai jopa sen alle. Ukkospilviä kerääntyy puiston ylle aika usein, vaikka varsinaisesti sateita ei niin paljon näy. Talvella, joka saattaa helposti alkaa jo lokakuussa ja jatkua huhtikuuhun asti, on kylmä ja lumista, ja puiston pakkasennätys onkin -54 astetta. Syksyllä ruska on upea ja keväällä pääsee näkemään niittykukkien loistoa.

Grand Canyon of the Yellowstone River. Yksi upeimmista paikoista ikinä. Tavalliset valokuvatkin täältä näyttävät maalauksilta. Kanjonin läpi virtaa joki ja maisema päättyy valtavaan vesiputoukseen ja sen ylle kohoavaan metsään.

Nähtävyydet

Grand Canyon of the Yellowstone River. Yksi upeimmista paikoista ikinä. Tavalliset valokuvatkin täältä näyttävät maalauksilta. Kanjonin läpi virtaa joki ja maisema päättyy valtavaan vesiputoukseen ja sen ylle kohoavaan metsään.

Tower Fall. Toinen upea vesielementti, jonka vesiputous jättää sanattomaksi.

Old Faithfull. Vaikka ei puiston suurin geysir, silti suosituin, sillä nimen mukaisesti tämän geysirin suihkautukset tulevat tunnollisesti tunnin-puolentoista välein ja vesisuihku kestää noin viisi minuuttia. Old Faithfullin ympärillä on myös muita lähteitä, joille pääsee kätevästi lankkuja pitkin.

Hayden Valley ja Swan Lake Flat. Hyviä paikkoja tuijotella aavaa kauneutta ja biisoneita.

Madison. Tämä on oikeastaan kokonainen alue, jossa sijaitsee monia lähteitä, kuten Grand Prismatic Spring.

Mount Washburn. 5 kilometrin patikointi vie vuoren huipulle, josta on näkymät puistoon ja sen äärettömiin metsiin.

Yellowstone Lake. Jotta luonnon monimuotoisuuspaketti saadaan kasaan, täytyy Yellowstonen isoin järvi käydä katsastamassa.

Steamboat. Se suurin geysir, eikä vain Yellowstonessa vaan maailmassa. Suihkautuksia joutuu kuitenkin odottelemaan, sillä niiden välit ovat olleet mitä vain 3 päivästä 50 vuoteen. Pikkusuihkuja tulee useammin. Silloin kun suihkuja näkee, ne voivat kestää muutamasta minuutista lähes tuntiin. Tällä alueella, Norris Geyser Basin, on monia muitakin geysirejä ja lähteitä.

Boiling River. Kuumissa lähteissä ei saa uida ja jokivedet ovat jääkylmiä, mutta kun kuuma lähde sekoittuu jokiveteen, siitä tulee juuri sopivan lämpöistä. Tiettyinä aikoina päivästä, kylläkin aika lailla aamusta myöhäiseen iltapäivään, täällä voi käydä uittamassa varpaitaan.

Mammoth Hot Springs. Valkoisena valuvat kuumat lähteet muodostavat erikoiset kalsiumkarbonaattirappuset.

Patikointi Yellowstonessa

Yellowstone on mahtava paikka kaikille, jotka etsivät upeita maisemia patikkareiteilleen. Puistossa on 1770 kilometriä eritasoisia reittejä, joista jokainen löytää itselleen sen sopivan. Jos taas suuntaat korkeammalle, ota huomioon lämpötilat, jotka voivat pudota kaikkina vuodenaikoina pakkasen puolelle. Talvella, joka on yllättävän pitkä, ei tarvitse mennä edes kovin ylös, jotta lämpötilat vaativat erikoisvarusteita.

Jotta erämaassa voi yöpyä, täytyy hommaan hankkia lupa, backcountry permit. Niitä saa tietyistä backcountry officeista, ranger stationeista ja visitor centereistä korkeintaan 48 tuntia ennen luontoon lähtemistä. Yhdessä näissä kannattaa piipahtaa muutenkin katsastamassa reitin kunto ja säätilanne. Lupa maksaa $3 (2,5€) yöltä. Erämaassa leirintäpaikkoja on yli 300, joihin ainakin muutamiin voi tehdä maksullisen varauksen jo etukäteen. Varauksen voi kylläkin tehdä vain postitse, faksilla tai paikanpäällä. Jos patikoit ilman leirintäaluevarauksia, varaudu siihen, ettei ensimmäisessä leirintävaihtoehdossasi ole välttämättä tilaa ja joudut turvautumaan varasuunnitelmaan.

Majoitus ja palvelut

Koska puisto ylettyy laajalle alueelle, voi olla järkevää varata useamman päivän reissulle majoituspaikat eri puolilta puistoa, jolloin välttyy edestakaisin ajelemiselta. Yellowstonen puiston sisällä on useita hotelleja, yhdeksän tarkkaan ottaen, joista yksi suosituimmista on uusi Canyon Lodge, Canyon Villagen alueella. Tämä siitä syystä, että Canyon Village on optimaalisessa paikassa moniin nähtävyyksiin nähden. Paikka täyttyy aika nopeasti, joten tänne kannattaa tehdä varaukset ajoissa. Usein edullisemmin ja helpommin varatavissa on heti porttien ulkopuolella olevien matkailijakylien hotellit. Porttien ulkopuolella on myös motelleja ja mökkejä.

Puiston sisällä on useita, yli kymmenen, leirintäaluetta, joista yksi, Fishing Bridge RV, on täyden palvelun matkailuautoalue, eli sinne ei pääse teltan kanssa. Suosituimmat leirintäalueet täyttyvät sesonkiaikaan, mutta osaan voi tehdä myös ennakkovarauksen. Yöpymishinnat vaihtelevat 15 dollarista 30 dollariin (13-27€).

Jokaisessa aluekeskustassa on majoituspaikkojen lisäksi ravintoloita sekä vierailukeskukset, visitor centerit, jotka jakavat karttoja ja tietoa puistosta, sekä myyvät matkamuistoja. Kannattaa käydä ainakin Canyon Visitor Education Centerissä, sillä siellä saa kattavasti tietoa alueen geologiasta, voi katsoa lyhytdokkarin puistosta ja ihastella vaikuttavaa puiston pienoismallia. Porttien ulkopuolelta sekä lähikaupungeista, kuten Wyomingin Jacksonista, lähtee Yellowstoneen opastettuja kierroksia sekä valokuvaus-, kalastus-, koskenlasku-, melonta-, moottorikelkka-, hiihto- ja ratsastusreissuja.

Yellowstonen turvallisuus

Yhtenä isoimpana turvallisuustekijänä on osata käyttäytyä oikein eläimiä kohdatessaan. Teillä ja kävelyreiteillä käyskentelee biisonilaumoja, jotka eivät väistä ihmistä. Autojen pitää odottaa ja kaartaa lauman ympäri, ja kävellessä turvaväli on mielellään yli parikymmentä metriä. Jos biisonia alkaa yhtäkkiä ärsyttää, se voi hyökätä päin, vaikka se olisi ollut kaikessa rauhassa hetkeä aikaisemmin. Biisoneiden lisäksi teillä näkee hirviä ja muita sorkkaeläimiä, ja joskus harvoin karhuja. Jos sinulla on (kyseenalaista) onnea voit nähdä patikoidessasi vilauksen sudesta, puumasta tai ilveksestä. Jos siis leiriydyt luonnossa, käyttäydy järkevästi ja hinaa ruokasi siihen tarkoitetun kepin nokkaan, jotta tuoksu ei houkuttele paikalle ei-toivottuja illallisvieraita. Karhuja varten myydään myös karhuspraypulloja, joita voi käyttää, jos karhu lyöttäytyy seuraan.

Toinen tärkeä turvallisuusseikka on lukea kylttejä ja seurata ohjeita. Vaikka suurin osa näköalapaikoista on aidattu, korkeilla paikoilla kannattaa erityisesti lasten kanssa olla varovainen. Kuumien lähteiden alueella pitää pysyä reiteillä oman sekä luonnon terveyden vuoksi. Vedet voivat olla kiehuvan kuumia ja sisältävät eliöitä, jotka tuhoutuvat ihmiskontaktissa. Pidä lapsen kädestä kiinni, sillä turkoosina kimmeltävä vesi voi käydä liian houkuttelevaksi.

Patikoidessa huomaa, että osalla reiteistä on jokia ylitettäväksi ja kartasta ei saa kuvaa joen virtauksen voimakkuudesta tai veden lämpötilasta. Jokien ja järvien vettä ei myöskään kannata suodattamatta juoda.

Kun ensimmäisen kerran lähdin tien päälle kymmenen vuotta sitten, ei sen jälkeen näiltä teiltä olekaan malttanut pysyä kovinkaan kauan pois. Ja nyt, autan teitä saamaan Yhdysvaltojen reissustanne maksimaalisen huvin.

kirjoita kommentti