Top
Monument Valley auringonlaskussa

Vanhanajan länkkäreistä tutut maisemat kohoavat upean punaisina Utahin eteläosissa. Monument Valley on varsinaisesti oma puistonsa, vaikka samankaltaisia maisemia pääsee nauttimaan jo puistoon matkatessa. Monument Valleyssä on alueen parhaat näköalat ja isoimmat lohkareet. Jos kuitenkin varat ja aikataulu ovat tiukoilla, voi Monument Valleyn vierestä suhahtaa 163 moottoritietä ja nähdä yksi maan legendaarisimmista näkymistä: moottoritien päädyssä seisovan Monument Valleyn lohkareet.

Jos kuitenkin lompakon nyörit joustavat ja hetki aikaakin on, niin suosittelen kurvaamaan puiston porteille ja niistä sisään. Seuraavien vinkkien avulla saat kierroksestasi irti hieman enemmän.

Tie Monument Valleyhyn

1. Monument Valley ei ole kansallispuisto

Vaikka Monument Valley on ainutlaatuinen alue Utahin ja Arizonan alueella, se ei kuitenkaan ole kansallispuisto. Sen sijaan sen koko nimi on Monument Valley Navajo Tribal Park eli se kuuluu Navajo intiaanien reservaattiin, joka puolestaan on Yhdysvaltojen suurin alkuperäiskansojen asuinalue. Alueella on oma hallintonsa, oma presidenttikin. Navajo intiaanit kutsuvat sitä omalla nimellään, Tse’Bii’Ndzisgaii. Monument Valleyn alueelta voi ostaa Navajojen käsitöitä, kuten koruja ja kenkiä.

Koska Monument Valley ei ole kansallispuisto varmista ennen saapumistasi että puisto on auki, sillä se ei noudata samoja aukiolosäännöksiä kuin kansallispuistot. Puisto on kuitenkin hinnoiteltu kuten kansallispuisto eli sisäänpääsymaksu maksetaan autoittain $20 (17€)/ajoneuvo.

2. Monument Valleyn tiet ja taivas

Monument Valleyn alueella ajetaan itsenäisesti näköalapaikoille pysähtyen omaan tahtiin. Puiston hiekkatiet ovat kuoppaisia ja aavikkopölyn peitossa, ja sateen takia ne voidaan helposti joutua sulkemaan. Vaikka ei sentään mönkkärillä tarvitse matkaan lähteä, kovin matalalla autolla en uskaltaisi tänne tulla kruisailemaan ja asuntoautolla ajo onkin kokonaan kielletty. Jos taas tavallinen kulkuväline kyllästyttää, voi puiston kiertää myös hevosen selässä.

Yöllä aavikon taivas on upea. Yöllisiä valokuvausretkiä järjestetään puiston alueella, mutta tähtiä voi ihailla aavikolla oikeastaan missä vain. Eikä tarvitse ihmetellä, miksi näillä alueilla kuulee puhuttavan useasti ufoista; taivaalla lentelee erinäisiä valoilmiöitä ja asiasta tietämättömänä sanoisin niitä tähdenlennoiksi ja planeetoiksi, mutta kuka sitä tietää.

3. Puiston kierros

Porttien jälkeen matka jatkuu suoraa tietä ja tätä samaa tietä ajellaan seuraavat 28 kilometriä (17 miles). Tie tekee kierroksen puiston päädyssä ja palaa lopulta samalla tielle, josta matka alkoi. Varaisin tähän reittiin kuitenkin useamman tunnin, sillä puistoon on merkattu yli kaksikymmentä näköalapaikkaa, joista osa on suoraan tien vieressä ja osaan pitää ajaa pikku pätkä sivummalle.

Puistossa järjestetään myös ohjattuja kierroksia, jolloin pääsee paikkoihin, joille ei perusloopilla pääse. Auringonlaskun aikaan järjestettävät kierrokset ovat varmasti upeita. Autokierrosten lisäksi puistossa on muutama reitti, jotka on tarkoitettu patikoimalla kuljettavaksi.

4. Yöllä on kylmä, päivällä kuuma

Monument Valley sijaitsee Utahin aavikolla. Eli lämpötilallisesti se sijaitsee aavikkolla. Kesäpäivisin lämpötilat pyörivät kolmenkymmenen paikkeilla. Toisaalta yöllä lämpötila putoaa paljonkin, kuten aavikolla yleensä. Talvella saatetaan hyvästikin pyöriä vain vähän nollan yläpuolella.

Vilkkaimpana sesonkina, eli kesällä ja muiden lomien aikaan, tietyillä kivillä on paljon porukkaa keskipäivän aikoihin. Tämä on myös se kuumin aika päivästä, joten suosittelen ajoittamaan puiston kiertämisen joko aamu- tai iltapäivään.

5. Monument Valleyn ympärillä

Monument Valleyn ympärillä ei ole juuri mitään, jonka vuoksi yöpymispaikan valintaan ei osu montaa vaihtoehtoa. Alueella on leirintäalue ja muutama majoituspaikka, telttoja, hotelleja ja airbnb-mökkejä, joiden hinnat liikkuvat $100-350 (85-300€) välillä. Meillä Monument Valleyn läpiajo osui niin, että jatkoimme suoraan vielä samana päivänä Grand Canyonin suuntaan noin kolmisensataa kilometriä ja yövyttiin vasta siellä päädyssä.

Jos haluaa kiertää red rock-aluetta vielä enemmän, suosittelen suuntaamaan Antelope Canyoniin, Horseshoe Bendiin ja Lake Powelliin, jotka ovat kaikki rykelmässä noin 200km päässä. Tai voi jatkaa vielä pidemmälle länteen Zionin kansallispuistoon, jonne matkaa tulee lähemmäs 400km. Unelmahan olisi tehdä nämä kaikki yhdessä pötkössä.

6. Forest Gumppaajille

Tässä taas vinkki Forest Gumpeille. Monument Valleyyn johtava 163 moottoritie on se tie, jolle Forest lopettaa maan-läpi-juoksunsa. Tiessä on kyltti siinä kohtaa, jossa elokuvan kohtaus on kuvattu ja usein sen kohdilla on matkailijoita ottamassa valokuvia, joten sen bongaa helposti.

Monument Valley moottoritie

Kun ensimmäisen kerran lähdin tien päälle kymmenen vuotta sitten, ei sen jälkeen näiltä teiltä olekaan malttanut pysyä kovinkaan kauan pois. Ja nyt, autan teitä saamaan Yhdysvaltojen reissustanne maksimaalisen huvin.

kirjoita kommentti