Top
Bändi soittaa Gazebo kahvilassa

New Orleans muodostuu alueista, jotka ovat hyvinkin erilaisia luonteeltaan. Osa tarjoaa historiaa ja upeita kartanoita, osa ympärivuorokautisia bileitä, osa jazz- ja bluesmusiikkia, unohtamatta kaupungin suurta ylpeyttä, amerikkalaista jalkapalloa Saints-joukkueen väreissä. Historiaakin on monelta eri aikakaudelta ja se tekeekin New Orleansin kiertämisestä mielenkiintoista, kun luettavaa ja kuultavaa on aina lisää. Mielenkiintoiset eri kulttuurien piirteet eivät jää piiloon kaupungissa, jossa on hyvä erottua ja itsestä saa pitää ääntä.

1. Ranskalainen kortteli

Ranskalainen kortteli on muutakin kuin pahamainen (tai vaihtoehtoisesti hyvämaineinen, jos etsii maineikasta bilepaikkaa) Bourbon Street, jolla matkailijat vaeltavat yötä päivää valtavat drinkit käsissään. Ranskalainen kortteli on New Orleansin matkailukeskittymä ja iso osa kaupungin nähtävyyksistä sijaitsee täällä. Kortteli on kaikista tunnetuin, oikeutetusti, arkkitehtuuristaan, erityisesti parvekkeistaan. Vaikka nimeltään kortteli onkin ranskalainen, suurin osa rakennuksista ei ole Ranskan vallan aikaisia, joita korttelin talot olivat alkujaan, kun ranskalaiset ensin aloittivat rakentamisen, vaan nykyään nähtävät talot on rakennettu Espanjan vallan aikana. Bourbon Streetin sivukadut ovat mielenkiintoisia tutkittavia ja nämä ovat ne kadut, joilta löydät esimerkiksi voodoo-puodit, jos vain uskallat avata niiden suljetut oven. Kaupungin historiasta lukeneet sekä American Horror Storia katsoneet tunnistavat nimen LaLaurie. Hänen historiallinen kotinsa löytyy ranskalaisesta korttelista osoitteesta 1140 Royal Street. Kaupungissa järjestetään kummitusopastuksia, joilla saa varmasti lisää tietoa tästä kummittelevasta talosta. AHS-sarjan LaLaurien talon varsinaiset kuvauspaikat löytyvät muulta kaupungista.

2. Garden District

Kaunis arkkitehtuuri jatkuu kaupunkia etelämmäs kuljettaessa. Garden Districtin voidaan ajatella olevan enemmänkin asuinalue ja varsin varakas sellainen. Alueen kartanot antavat ihmettelyn aihetta tuokioksi. Garden District on tunnettu myös paikallisista kahviloistaan ja antiikkikaupoistaan. Alue on sen verran iso että samaan syssyyn mahtuu vielä Lafayetten kaunis hautausmaa. Vinkki taas American Horror Storya katsoneille: Coven-kauden koulun kuvauspaikka löytyy osoitteesta 1410 Jackson Ave, Buckner Mansion.

3. New Orleansin live-musiikki

Palataan vielä hetkeksi sille pahamaineiselle Bourbon Streetille. Katu ei oikeastaan olekaan niin paha, kun osaa katsoa tiettyjen tekijöiden ohi. Paikallinen kulttuuri on vahvasti läsnä värikkäiden ihmisten sekä live-musiikin, varsinkin jazzin, osalta. Aika lailla kaikkialla keskustassa kuuluu live-musiikin sointua, myös päiväsaikaan. Katusoittajien sekä kahvila- ja baarikonserttien musisoinnit raikuvat ilmassa, ja varsinkin näihin katusoittajiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä instrumentit eivät aina ole sieltä perinteisemmästä päästä. Iso osa baareissa ja kahviloissa pidettävistä keikoista on maksuttomia, mutta on aina kohteliasta tilata jotain, kun sisälle asettuu taloksi.

4. Paikallinen ruoka

New Orleansin sijaitessa meren äärellä arvata saattaa, että paikallisiin erikoisuuksiin kuuluu merenelävistä koostuvia annoksia. Erityisesti ravut ja katkaravut eri muodoissa ja kastikkeissa ovat alueen suosikkeja. Niinpä BBQ katkaravut ja keittomainen, mereneläviä sisältävä gumbo ovat must-listalla. Niiden lisäksi po’boy sämpylät ja jambalaya, joka on paellatyyppinen riisiruoka, ovat tälle alueelle ominaisia.

5. Raitiovaunu

Keskustan alueella pääsee matkustelemaan historiallisilla raitiovaunuilla, joita ei ole juurikaan muunneltu melkein 200 vuoteen. Kyyti maksaa vain $1,25 (noin euron siis) ja ratikkaan myydään myös lippuja, joilla voi matkustaa rajattomasti tietyn ajan. Helpoiten lipun saa ostettua kuskilta. Kyydin saat esimerkiksi ranskalaiskorttelin reunalta Garden Districtiin.

6. Hurrikaani Katrina muistomerkki

New Orleansin historiaan kuuluu merkittävänä osana hurrikaani Katrina ja sen kylvämä tuho ja jälkiseuraamukset. Jos Katrina-uutiset on päässyt jo unohtumaan, tästä on ihan hyvä ja mielenkiintoinen lukea etukäteen, jotta saa vähän perspektiiviä siihen missä oikein kävelee, miten se vaikutti kaupungin kulttuuriin ja miten rakennukset ovat vielä edes pystyssä. Katastrofin muistomerkkejä on useampia, mutta kaikista konkreettisin on Elysian Fields Avenuen rautapylväät, joiden pampulahelmet osoittavat kyseisen kohdan tulvaveden korkeuden.

9. Cafe Beignet

Koska New Orleansista ei voi lähteä ilman että on kuunnellut vähän jazz-bändin musisointia, voi vähemmänkin jazzia kuunteleva saada kevyen aloituksen harrastukseen puolihuomaamattomasti samalla kun syö kaupungin pääherkkua, beignettiä. Yksi suosikkipaikoistani tehdä tätä on Cafe Beignet. Toinen vaihtoehto, oikeastaan se vielä tunnetumpi, on Cafe du Monde, mutta se on yleensä aivan täyteen ahdettu, jonka vuoksi suosittelen mieluummin tätä.

7. Decatur

Varsinaisen ranskalaisen korttelin ja sen pikkukatujen arkkitehtuurin lisäksi korttelista löytyy isompikin tie, Decatur. Sen varrelle on kerääntynyt kahviloita, ravintoloita ja vaatekauppoja sekä katusoittajia. Lisäksi sen keskellä sijaitsee kaupungin pääaukio ja -puisto, Jackson Square, jonka kruunaa disneymäinen katedraali, Saint Louis Cathedral.

8. French Market

Toinen ranskalaisen korttelin alueella sijaitseva tunnettu nähtävyys on French Market-niminen ostosalue. Pitkä rivi turkoosiovisia, söpöjä kauppoja, joissa myydään kaikkea mitä vierailija voisi kuvitella haluavansa, kutsuvat hypistelemään. Kaupparivistön alkupäässä on myös basaari, jossa tavaramäärä jatkuu, mutta krääsän seassa on hyviäkin matkamuistoja, kuten maalauksia ja muita paikallisten taiteilijoiden tekeleitä.

10. New Orleans Saints

Tämä Superdome toimii New Orleansin amerikkalaisen jalkapallon Saintsin kotikenttänä ja sen ”tailgating”-juhlinnat ovat kaupungin maineen veroiset. Tailgating on se, mitä tapahtuu ennen peliä yleensä ottaen areenan läheisyydessä. Porukat tulevat paikalle avolavojensa, grilliensä ja musiikin kanssa ja juhlivat ennen peliä. New Orleansin tailgate-juhlista myydään myös paikallista ruokaa ravintolapäivätyyppisesti.

+vinkki

New Orleansin elämää voi käydä vakoilemassa jo etukäteen EarthCam sivultolla live-kameran välityksellä.

Kun ensimmäisen kerran lähdin tien päälle kymmenen vuotta sitten, ei sen jälkeen näiltä teiltä olekaan malttanut pysyä kovinkaan kauan pois. Ja nyt, autan teitä saamaan Yhdysvaltojen reissustanne maksimaalisen huvin.

kirjoita kommentti