Top
Nashville kaupungin horisontti auringonlaskussa.

Nashville tunnetaan countrymusiikistaan. Amerikkalaiset itse tuntevat kaupungin suosittuna naisten polttarikaupunkina, joka tarjoaa tekemistä aamusta yöhön. Itse rakastan Nashvillen naapurustojen tunnelman lisäksi ympäröivää luontoa. Ei tarvitse lähteä kauas keskustasta ja on jo upeissa maisemissa.

Milloin mennä

Nashvillen sää on suurimman osan vuodesta ihana. Keväällä ja syksyllä lämpötilat ovat juuri sopivat ja aurinkoa on paljon; kesälläkin useasti, vaikkakin helleaallot voivat välillä käydä tukaliksi varsinkin autossa leiriytyessä. Syksyllä luontoalueilla pääsee ihastelemaan ruskaa. Talvella lumipyryt saattavat päästä yllättämään, mutta suurimmilta osin talvet ovat leutoja.

Varsinkin autossa leiriytyvän kannattaa muutenkin seurailla sääilmoituksia. Vaikka Nashville on kaukana merestä, hurrikaanikausi ylettyy välillä sinnekin asti ja jatkuu kesäkuusta marraskuuhun asti ollen huipussaan loppukesästä.

Nainen istuu Montgomery Bell State Parkin näköalapaikalla joen yläpuolella.

Saapuminen

Nashvillessä on oma lentokenttä, mutta yleensä ottaen Suomesta lentää edullisemmin Atlantaan, ja vielä edullisemmin pääsee Miamiin tai New Yorkiin, josta sitten voi jatkaa matkaa vuokra-autolla, junalla tai bussilla eteenpäin. Vaihtoehtoisesti voi ostaa erikseen sisäiset lennot loppumatkalle. Erikseen ihan siitä syystä, että olen huomannut sisäisten lentojen olevan usein huomattavasti halvempia, kun niitä ei osteta paketissa lentojen kanssa Euroopasta.

Majoittuminen

Hotellit. Suurkaupungin tapaan hotelleja löytyy kaikista kategorioista, ketjuhotelleista pieniin boutique-hotelleihin. Hintataso keskusta-alueella, keskivertohotellilla pyörii 150-300 dollarin (135-270 €) paikkeilla. Mitä lähempänä Broadwayta hotelli on, sitä kalliimpi. Erikoisuuksia musiikkikaupungista tietysti löytyy, esimerkiksi Gaylord Opryland, joka muistuttaa lähinnä överiä Las Vegas-hotellia venekyyteineen ja sademetsineen. Hotellien lisäksi valikoimaa on motellien, hostellien ja B&B tarjonnassa. Jos motellien kanssa on ihan hukassa, suosittelen suosimaan isompia ketjuja, kuten Motel 6, Super 8, Econo Lodge ja La Quinta; ne ovat varmempia vaihtoehtoja kuin yksityiset motellit, joiden laatu vaihtelee hyvinkin laajasti.

Airbnb. Paljon vaihtoehtoja ja hinnat keskusta-alueella liikkuvat satasen molemmin puolin. Tarjonnasta löytyy myös erikoisia vaihtoehtoja kuten pikkumökkejä, glampingiä ja puumajoja.

Leirintäalueet. Leirintäaluetta ei tarvitse lähteä etsimään kovin kauas keskustasta, sillä ensimmäiset tulevat vastaan jo kaupungin reunalla. KOA on amerikkalaisten tykkäämä campingketju, jonka Nashvillen edustus on yksi näistä lähimmistä leirintäalueista.

Ilmaiset parkkipaikat. Kaupungin ympärillä on useampi Walmart. Osa on 24/7 auki, jolloin autolla yöpyminen onnistuu lähes varmasti. Walmartin lisäksi osa alueen Cracker Barreleistä sallii yöksi parkkeerauksen. Monet paikat on hiljattain kieltäneet asuntoautoilla yöpymisen, joten sellaisen kanssa liikkuessa joutuu tekemään enemmän salapoliisin työtä. Keskustan alueella, Centennial Parkin vieressä kulkevalla tiellä on parkkipaikkoja, joissa ei ole rajoituksia yöaikaan. Näitä spotteja en ole kuitenkaan testannut, koska olen kokenut puiston vieressä olon epämukavaksi…todennäköisesti turhaan. Jos lähtee kaupungista poispäin, Nashvillen ympärillä on paljon luontoa, josta yöpymispaikka löytyy varmasti.

Alueet

Nashville on laaja alue, jonka reunoilla on lähinnä vehreitä asuinnaapurustoja markettialueineen sekä luontoa. Nashvillen keskusta jakautuu oikeastaan kahteen isoon osioon: Downtown eli varsinainen keskusta, joka sijaitsee Cumberland-joen länsipuolella ja East-Nashville, joka sijaitsee joen itäpuolella. Downtown on myös se turistikeskus, joten täällä on paljon ihmisiä, honkytonk-baareja ja musiikin historiaa. Idässä on huomattavasti vähemmän tunkua, mutta sen sijaan hipsteribaareja, pieniä putiikkeja ja paikallisia bändejä löytyy senkin edestä.

Nämä kaksi aluetta voidaan jakaa vielä pienempiin alueisiin, joista esimerkiksi the Gulch on tunnettu trendikkäänä paikkana. Keskustamaisuus ei lopu kuitenkaan heti Downtownin ulkopuolelle, vaan esimerkiksi Vanderbiltin kampusalueella on hyvinkin vilkasta, varsinkin lauantaisin, jolloin yliopistojalkapallon pelit pelataan. Silloin oppilaskunnat, fraternities ja sororities, järjestävät koko päivän (lue: koko viikonlopun) kestäviä bileitä. Itse tykkään käveleskellä 12 South naapurustossa, sen vehreiden asuinalueiden ja herkullisten ravintoloiden lomassa.

Sanoisin ettei Nashvillessä ole suuria vältettäviä alueita, enemmänkin yksittäisiä katuja, jotka houkuttelevat enemmän laitapuolen kulkijoita. Esimerkiksi hotellit Dickerson Roadilla ja Trinity Lanellä ovat huonomaineisia. North Nashville rankataan yleensä kaupungin huonoimmaksi alueeksi, mutta siistiytyy vuosi vuodelta.

Nainen kävelee Amelias Flower Truck kukkarekan edessä.

Liikkuminen

Parkkipaikat, varsinkin ilmaiset, ovat keskustassa harvassa ja suosittelenkin luovuttamaan etsimisen aika nopeasti ja ajamaan parkkihalliin, joita keskustassa on useita. Googleta ”parking nashville” ja saat Google Mapsiin auki kätevästi kaikki mahdolliset hallit. Tuntihinnat ovat 3-6 dollarin (2,5-5,5 €) luokkaa, mutta päivätarjouksia on aika paljon.

Bussit. Ympäri keskustaa pääsee kulkemaan myös busseilla, vaikka sitä ei yhtä paljon harjoiteta kuin esimerkiksi Helsingissä. Koko päivän lippu maksaa 4 dollaria (3,5 €) ja yhden matkan saa 2 dollarilla (1,8 €).

Taksit. Taksiyrityksiä on useampia ja kyydin saa vilkuttamalla taksille, jonka kattovalo on päällä eli taksi on vapaa, soittamalla yrityksen numeroon tai nappaamalle sen taksijonosta. Taksien mailihinnat ovat noin kahden dollarin luokkaa, muutaman dollarin aloitusmaksulla. Monilla on flat rate, eli aina sama hinta, lentokentän ja keskustan välillä, joka on noin 25 dollaria (22,5 €).

Uber. Suosittu kyytipalvelu toimii Nashvillessä. Esimerkiksi lentokentältä pääsee keskustaan 17 dollarilla (15 €) jaetulla kyydillä tai 19 dollarilla (17 €) omalla. Uberin saa tilattua sen omalla sovelluksella tai nettisivuilta.

Maista Nashville

Must-ruuat. (Hot) deep fried chicken eli (tulista) friteerattua kana. Biscuits eli herkkusämpylät, jotka syödään joko hillon tai gravyn eli paksun kastikkeen kanssa. Goo Goo Cluster suklaakeksit, jotka ovat kotoisin Nashvillestä.

Paikat

The Loveless Cafe, etelän keittiötä parhaimmillaan. Täällä pääsee maistaa friteerattua kanaa, kalkkunaa ja kaikkia niitä lisukkeita, joita southern food tarjoaa. Näiden lisäksi täältä saa ihan parhaat biscuits hillojen kera. Onneksi viereisessä rakennuksessa on matkamuistokauppa, josta voi ostaa ravintolan aineksia ja hilloja kotiin viemisiksi.

Five Daughters Bakery donitsi ja mustikka 100 Layer

Five Daughters Bakery, herkkudonitseja ja erikoisuutena 100 layer donut, joka on croissantin tapaan kerrosmainen. Tämä söpö kahvila vilahtelee somessa tiheään.

The Pancake Pantry, parhaat pannukakut ikinä. Ovella joutuu todennäköisimmin jonottamaan hetken aikaan, koska tämän paikka on legenda ja viikonloppuaamuisin on melkein mahdoton päästä sisään. Pantryy ei voi tehdä ennakkovarauksia.

Biscuit Love, paras paikka kokeilla biscuits and gravy annosta.Tämän seinällä on myös somesta tuttu Nashville-valokyltti.

Krispy Cream vaikka tämä onkin ympäri Yhdysvaltoja levinnyt ketju, lisään sen listalle koska niiden donitsit on huippuja. Ja sitä paitsi, on hypnotisoivaa katsoa donitsien kuorrutusta liukuhihnalla.

Hattie B’s ja Prince’s Hot Chicken. Nämä kaksi ovat ikuisessa taistossa kumpi vie parhaan tulisen friteeratun kanan tittelin.

Proper Bagel. Kun haluat bagelin väliin jotain muutakin kuin perustuorejuustoa. Tuorejuustojen makuvalikoima on herkullinen.

Mas Tacos Por Favor. Ruokarekka, josta saa Nashvillen parhaat tacot, kun southern food alkaa tuntua sydänkohtaukselta.

Gumbo Bar 12 South. Rento, etelän ruokaan erikoistunut diner, joka on tunnettu drinkeistään, joiden päälle on kasattu koko illaksi riittävä ruoka-annos.

Pinewood Social. Herkullinen hengauspaikka, jossa voi keilata ja järjestetään tapahtumia.

Nähtävyydet ja tekemiset

Honky-tonk. Baarihyppely on Nashvillen yksi suosituimmista aktiviteeteista, sillä live-musiikki pyörii näissä aika lailla ympäri vuorokauden. Pyörimisestä puheen ollen, jos juhlinnan haluaa viedä pyörien päälle, Nashvillessä pääsee pyöräbaarin kyytiin. Live-musiikin lisäksi baareissa on tarjolla rivitanssiopetustuokioita, joiden jälkeen voi osallistua koko illan jatkuvaan rivitanssiin. Wildhorse Saloon on tunnettu juuri tästä. Jos haluat käydä vain yhdessä, voi Tootsie’s olla se oikea vaihtoehto, sillä se on yksi vanhimmista Nashvillen baareista ja sillä on legendaarinen maine myös muusikoiden joukossa.

Live-musiikkia Tootsie pimeässä baarissa Nashvillessä.

Konsertit. Baarien lisäksi live-musiikkia on tarjolla isommilla lavoilla. Festarikausi jatkuu pitkälle syksyyn. Nashvillen suurimmat festarit on CMA, jonka aikana koko Downtown muuttuu festarialueeksi, Nissan Stadiumin toimiessa päälavana. Se lava, jolle jokainen countrymuusikko toivoo jonain päivänä pääsevänsä, on Grand Ole Opry, eli nousevat huippuartistit ja vanhat klassikot esiintyvät tällä lavalla.

Musiikkipaikat. Countrymusiikin historiaan on helppo tutustua Nashvillessä. Isoimpana avittajana tässä toimii Country Music Hall of Fame & Museum, jonka edessä kulkee myös pieni Walk of Fame. Toinen mielenkiintoinen paikka on Johnny Cash Museum, jossa pääsee sukeltamaan Johnny Cashin elämään. Jos suunnittelet täällä käymistä, Walk the Line-leffa ennen reissua on ehdottomasti katsottava, jolloin museosta tulee vielä monikertaisesti mielenkiintoisempi! Vaikkei Grand Ole Opryyn lähtisikään konserttia kuuntelemaan, voi sen käydä katsastamassa muuten vaan. Sen vieressä on myös iso ostoskeskus ja hulppea hotelli, jossa saa vierailla vaikkei siellä majoittuisikaan. Broadwayn vieressä sijaitsevan Ryman Auditorium on Grand Ole Opryn alkuperäinen rakennus, joka nykyäänkin toimii konserttisalina. Täällä voi myös levyttää oman biisin, jos sille päälle sattuu. Lisää studioita kurkittavaksi löytyy mm. Music Row alueelta.

Jos olet katsonut Nashville-sarjaa, osa paikoista on sinulle jo tuttuja, kuten Bluebird Cafe ja Highway 65. Bluebirdiin kannattaa varata liput hyvissä ajoin etukäteen, jos mielii käydä kurkkaamassa sisälle, mutta esiintyjien taso onkin aivan huippua. Highway 65 ei ole varsinaisesti oikea levytysstudio, mutta kuvauspaikka on jätetty fanien nähtäville niin kuin se olisi.

Käveleskely ja lenkkeily. Nashville on kiva kaupunki lenkkeilyä ja kävelyitä varten. Kävely keskusta-alueella on tehty helpoksi ja esimerkiksi joen varrella voi kulkea melko rauhassa. Paikalliset tykkäävät urheilla State Capitolilla, Tennesseen eduskuntatalolla, jonka rinteen rappuset toimivat tehokkaana treeninä, sekä Capitol Mallilla, jonka aukioille kokoontuu puistojumppailijoita. Puiston edustalla on myös valtava Tennesseen kartta kaupunkeineen kaiverrettuna aukioon sekä infotauluja Tennesseen maantieteestä.

Seinämaalaukset. Muutamat seinämaalaukset vilahtevat somessa tiheään ja tässä niistä tärkeimmät: Dragon (1224 Meridian St, Nashville, TN 37207), Flowers  (2900 12th Ave S, Nashville, TN 37204), I Belive in Nashville (2702 12th Ave S, Nashville, TN 37204), Nashville Looks Good on You (2511 12th Ave S, Nashville, TN 37204), What Lifts You (302 11th Ave S, Nashville, TN 37203).

Vanderbilt amerikkalainen jalkapallopeli katsomosta.

Amerikkalainen jalkapallo. Joen itäpuolella sijaitseva Nissan Stadium toimii amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisliigan (NFL) joukkueen, Tennessee Titansin, kotikenttänä. Yliopistojoukkue Tigers pelaa pelinsä usein siellä myös, vaikkakin sillä on myös oma kampuskenttänsä, Hale Stadium. Vanderbilt Stadium palvelee Vanderbilt yliopiston jalkapallojoukkuetta ja koska osavaltion suosikkijoukkue, Volunteers, sijaitsee University of Tennesseessä, Knoxvillessä, Vanderbiltin ja Tigersin peleihin lippuja saa edullisemmin.

Luontoilu. Nashvillen keskustan puistojen lisäksi luontoon pääsee, kun lähtee ajelemaan lähiympäristöön. Metsiä ja pikkuvuoria on ihan lähelläkin, esimerkiksi Narrows Of The Harpeth oli viimeisin löytömme, joka tuntui kuin pieneltä salapaikalta, sillä reiteillä ei juuri muita näkynyt. Natchez Trace Parkway on aika must, kun autolla ollaan liikenteessä, sillä tämä maisemareitti tarjoaa historiallisen näkymän sen toimittua kulkureittinä kolmen osavaltion läpi jo alkuperäiskansojen ja ensimmäisten eurooppalaisten aikaan. Jos on valmis lähtemään vähän kauemmas, alle parin tunnin ajomatkan päässä on useita upeita vesiputouksia uimapaikkoineen, kuten Burgess Falls, Cummins Falls, Fall Creek Falls ja Foster Falls. Jos ajaa itään vielä vähän pidemmälle, vastaan tulee Great Smoky Mountains, tuttavallisemmin Smokies, joilta näkymä aamu-usvassa on jotain aivan mahtavaa. Smokies on osa Blue Ridge vuoristoa, joka taas on osa Appalakkeja.

Tennessee State Fair. Jos satut Nashvilleen oikeaan aikaan, syyskuun alkupuolella tarkalleen ottaen, täytyy kalenteriin lisätä tämä maalaistapahtuma. Osavaltion isot ”maalaismessut” tuovat kaupunkiin tivolin, konsertteja, mostertruckit, kilpailut, kuten kauneus-, leivonta- ja syömäkilpailut sekä maatilan eläimet. Ja unohtamatta kaikkea sitä överiruokaa, jota saa vain tällaisista tapahtumista. ”Deep-fried everything” eli kaikkea saa friteerattuna voipalloista oreokekseihin ja suolatasapainon ylläpitämiseksi välillä voi haukata hot dogia, corn dogia tai nachoja. Muista maistaa funnelcakea, joka muistuttaa tippaleipää, jonka päälle saa kasattua lisukkeita.

Nainen syö friteerattuja oreo-keksejä tennessee state faireillä.

Lyhyt historia

Nashvillen alueen historia yltää pitkälle alkuperäiskansojen asutukseen asti ja siitä eurooppalaisten tuloon 1700-luvulla, jolloin pystytettiin Nashvillen ensimmäinen versio. Siitä tuli nopeasti puuvillan ja myöhemmin muunkin kaupankäynnin keskus, ja sitä myöten Tennesseen pääkaupunki. Sisällissotaan Tennessee liittyi viimeisenä osavaltiona häviäjien puolelle ja Nashville murtuikin ensimmäisenä pääkaupunkina pohjoisen voittajille. Nashville oli vilkas keskus myös sota-aikana sen tarjoamien työpaikkojen johdosta ja jatkoi tällaisena oloa myös sodan jälkeen.

Toisen maailmansodan aikaan Nashvillessä syntyi ensimmäinen yhdysvaltalainen radiokanava. Josta päästääkin takaisin kaupungin moderneille juurille, eli musiikkiin. Countrymusiikki dominoi kaupunkia, vaikkakin myös bluesin, jazzin ja rock’n’rollin historialle on tilaa. Musiikkiväki kerääntyi yhteen paikkaan ja siitä matka jatkuu Dolly Partoniin ja Luke Combsiin asti.

I believe in Nashville seinämaalaus ja nainen sen vieressä.

Kun ensimmäisen kerran lähdin tien päälle kymmenen vuotta sitten, ei sen jälkeen näiltä teiltä olekaan malttanut pysyä kovinkaan kauan pois. Ja nyt, autan teitä saamaan Yhdysvaltojen reissustanne maksimaalisen huvin.

kirjoita kommentti