Top

Oregonin matkaajan ei tarvitse unelmoida omasta saaresta, jotta saisi rannan täysin omaan käyttöönsä, sillä Oregonin rannikko on täynnä autioita rantoja. Tosin, keli vaihtelee rajustikin ja talvisin on varsin kylmää, mutta kesäisin rantavesissä on ihana köpöstellä. Rantoja reunustaa havupuumetsät ja paikoitellen kalliot. Oregonissa ajellessa tuntuu aina siltä kuin olisi yksin matkaamassa koko osavaltiossa. Isoimmallakin rannikkotiellä saa ajella paljon tyhjiltään ja jos siirtyy luonnon puolelle, niin aika kauan saa pyöriä ennen kuin joku tulee vastaan. Rannikon kaupungeissa tietysti ihmisiä on, mutta hyvin rauhallisissa tunnelmissa etelän, Kalifornian, tunnelmiin verrattuna.

Cape Kiwanda

Cape Kiwanda muodostaa Oregonin mielenkiintoisimman ranta-alueen. Tämä on yksi niistä tunnetuimmista rannoista, jonka vuoksi täällä kyllä aina ihmisiä on, mutta ei ruuhkaksi asti. Kiwandan rannalta löytyy niin aaltoluola, kalliota, vehreitä polkuja kuin valtava hiekkakasa, dyyniksikin kutsuttu. Sen päälle kivuttua saa aika kivat näkymät rannikolle ja kallion kylkeen. Dyynin päällä usein tuulee, joten varustaudu sopivin vaattein. Kukkulan päällä kun jatkaa kävelyä, voi kulkea puskien läpi pikkupolkuja pitkin vielä paremmille näköaloille. Dyynin pohjoispuolella on veden muovaama luola, jonne aallot iskevät hirmuvoimalla.

Oregon Yhdysvallat ranta
Oregon rantakallio

Newport

Newport on hyvällä tavalla kummallinen. Pikkukaupungit ominaisuudet ovat parhaimmillaan tässä kalantuoksuisessa kaupungissa, ja erityisesti sen historiallisessa satamassa, jossa ruuasta tykkäävät pääsevät nauttimaan suoraan satamasta lautaselle tulleita mereneläviä. Kaupungissa on useampi erikoinen museo, kuten vahamuseo, merenalainen merimuseo ja Ripley’s, sekä hotelli, jossa jokainen huone on eri kirjailijan mukaan sisustettu. Newport on Oregonin suosituimpia matkailukohteita, pääkaupungin lisäksi, yhdysvaltaisten matkaajien parissa.

Oregonin rannikon suosikit

Näkymät

Oregonille ominaiset havupuumetsät yhdistettyinä mereen ja kallioihin luovat upeat näkymät ajoreitille. Täällä meri tuntuu merimäisemmältä, ei niin ystävälliseltä kuin Kaliforniassa; Oregonin merellä on luonnetta. Rannikkoa täplittää söpöt pikkukaupungit ja vielä pienemmät rantakylät. Näkymiä ei tarvitse erikseen lähteä etsimään, vaan rannikkotietä ajaessa koko komeus esiintyy tasaisin väliajoin vapaaehtoisesti. Matkan varrelle on rakennettu myös näköalapaikkoja, joita kannattaa hyödyntää. Suosittelen pitämään maisemaa silmällä erityisesti Cape Kiwanda ja Cape Mearesin välillä, sekä aivan Kalifornian ja Oregonin rajan jälkeen.

Oregonin rannikon suosikit | Road trip yhdysvallat
Oregonin rannikko
Oregon Yhdysvallat
Oregon rannikko
Oregonin rannikkonäkymä

Kun ensimmäisen kerran lähdin tien päälle kymmenen vuotta sitten, ei sen jälkeen näiltä teiltä olekaan malttanut pysyä kovinkaan kauan pois. Ja nyt, autan teitä saamaan Yhdysvaltojen reissustanne maksimaalisen huvin.

kirjoita kommentti