Top
Seasiden-rannalla-auringonlaskussa

Floridan Seaside on amerikkalaisten rakastama rento lomakaupunki, joka sopii erityisesti perheille ja muille rentoa olemista etsiville; tänne tullaan nauttimaan ja rentoutumaan meren äärelle. Seaside on erityisen tunnettu elokuvasta The Truman show, jossa Jim Carrey on lukittu tietämättään utopiakaupunkiin ja hommaa seuraa koko maa television välityksellä. Seaside onkin juuri sopiva tällaisen täydellisen kaupungin kuvaksi. Kuten kyseisessä elokuvassa, paikallisten asukkaiden on sanottu olevan vähän kummallisia, amerikkalaiseen makuun juurikin vähän liian rentoutuneita.

bikint ja t-paita Seasidessa

Milloin mennä

Seaside on ihana aika lailla ympäri vuoden. Kuitenkin parhaaksi ajaksi osoittautuu tietysti kesä, eli toukokuusta alkaen, jolloin keli on parhaimmillaan. Tammikuussakin pääsee helposti nauttimaan 20 asteesta, mutta sateita tulee herkemmin. Loppukesästä eli elo-syyskuussa kannattaa varautua hurrikaanikauteen, jolloin pahimmillaan kohteesta tulee matkustuskelvoton.

Aamu

Seaside on kohtuullisen pieni paikka, joten kaupungin läpi kulkee vain yksi isompi tie, E County Hwy 30A. Parhaat parkkipaikat ja mahdollisesti kaupungin ainoat (tosin maksulliset) paikat ovat tämän tien varrella. Toinen vaihtoehto on jättää auto Grayton Central parkkialueelle, josta saat shuttle-kyydin kaupunkiin. Parkkipaikan löytää Hurricane Oyster Baria vastapäätä tiellä 283 South ja koko homman saa $12 hintaan. Uutena palveluna olen kuullut, että Seaside on järkännyt keskusaukiolle parkkipaikkoja ja sen edessä on myös valet-palvelu, eli avaimet annetaan heille ja he parkkeeraavat auton.

Kun auto on saatu parkkiin, on kiva päästä vähän kävelemään. Kaupunki onkin tähän hommaan ihan täydellinen, koska talojen välissä ei autoja paljon kulje ja välimatkat ovat käveltävissä. Kiertele ihastelemassa ”rantamökkejä” ja kaupungin ihastuttavaa koulua ja kirkkoa. Truman fanien kannattaa metsästää The Truman House, jonka etuovi nähtiin näyttävästi elokuvassa aina Jim Carreyn astuessa ulos ja tervehtiessään naapureitaan legendaarisella “Good morning, and in case I don’t see ya—good afternoon, good evening, and good night!”.

Fun fact: Jokaisen samalla kadulla sijaitsevan talon aidan täytyy olla erilainen.

seaside talot

Lounas

Suuntaa käveleskely takaisin keskusaukion suuntaan. Jos satut olemaan Seasidessä lauantaina, kiertele aukion maalaismarkkinat läpi ennen lello yhtä. Lounaaksi voi napata markkinoilta jotain tai suuntaa päätien varrelle gourmet ruokarekkojen suuntaan. Vai miltä kuulostaisi bbq, grillatut juustoleivät, smoothiet, raakarantaruuat, hotdogit ja jäähilejäätelöt?

Päivä

Syömisen jälkeen on hyvä kuljeskella rauhassa hetki. Keskusaukion ympärillä sijaitsee suurin osa kaupungin kaupoista, joissa voi käydä pyörähtämässä. Söpöt putiikit tarjoavat merellisiä tuliaisia ja hyvälaatuisia vaatteita.

Ruuan laskeuduttua suunnataan rannalle. Seaside on tunnettu juuri tästä; valkoisesta hiekastaan, kirkkaasta vedestään. Veteen kannattaa tutustua myös päältä päin ja vuokrata sup-lauta. Kun tietää tarkan päivän Seasiden retkelle, kannattaa varata lauta jo etukäteen, sillä yritykset, kuten Surfsup tuovat laudan sinulle rannalle valmiiksi.

Kun maltat tulla laudalta pois, rannan yläpuolella voi köpöstellä paviljongilta toiselle, kunnes saapuu kellotornille. Sen ympärille ja sitä ympäröiviin baareihin kertyy joukko ihmisiä auringonlaskun aikaan, sillä kello soi ”sunset celebrationin” kunniaksi. Tai sitten voit ihailla auringonlaskua ja kellon soittoa mereltä päin, laudan päältä. Jos istut rannalla, älä pelästy pienistä hiekkakoloistaan kurkistelevia vikkeliä, valkoisia rapuja.

Illallinen

Rannan ja päätien välissä on paljon ravintoloita ja baareja. Näistä voi napata vaikka tacoja iltaruuaksi tai siirtyä takaisin ruokarekkojen pariin hakemaan bbq picnickori, ja palata rannalle sen kanssa.

Seasiden rannalla auringonlaskussa

Ilta

Auringon laskettua ja sinun syötyäsi, suuntaa yhteen rantabaareista. Tai oikeastaan vielä parempi, suuntaa rannalle nuotion pariin. Romanttisen sekä hauskan rantanuotion vaahtokarkeilla saa pystyttää palolaitoksen luvalla, joka maksaa $50. Tosin maksu pitää suorittaa paikan päällä, joten tämä vaatii vähän etukäteisjärkkäilyä. Toinen vaihtoehto on varata täyshoitonuotio, jolloin itse tarvitsee vain ilmestyä paikalle. Ja oikeastaan taas kolmas vaihtoehto on se paras eli jos satut ystävystymään jonkun muun nuotioporukan kanssa, sinut saatetaan kutsua mukaan juhlintaan.

Vinkki:

Jos kaupunkiin jää pidemmäksi aikaa ja budjetti antaa myöden, kannattaa ehdottomasti vuokrata yksi kymmenistä söpöistä rantalomataloista, joita voi selailla esimerkiksi täällä.

Päivä Seasidessä | Road Trip Yhdysvallat

Kun ensimmäisen kerran lähdin tien päälle kymmenen vuotta sitten, ei sen jälkeen näiltä teiltä olekaan malttanut pysyä kovinkaan kauan pois. Ja nyt, autan teitä saamaan Yhdysvaltojen reissustanne maksimaalisen huvin.

kirjoita kommentti