Top

Suurin osa roadtrippiä suunnittelevista suuntaa autovuokraamon sivuille, kun on järjestämässä ajoneuvoa reissulleen. Kirjoitan myöhemmin artikkelia siitä kannattaako pidemmälle reissulle ostaa vai vuokrata auto. Tässä artikkelissa paneudutaan kuitenkin siihen, minkälainen auto on juuri sinun reissuusi sopiva, riippumatta auton omistussuhteesta.

Yöpyminen

Reissuauton valintaan vaikuttaa isosti se, aiotaanko autossa yöpyä vai ei. Jos ei, voit hypätä suoraan seuraavaan kappaleeseen. Jos tarkoituksena on leiriytyä autossa, auton valintaan kannattaa paneutua hieman enemmän. Ensinnäkin auton tarvitsee olla tarpeeksi iso. Käytännössä tämä tarkoittaa tila-autoa, minivan, joka on yleensä rekisteröity 7 hengelle ja jossa on kolme penkkiriviä. Tarpeeksi tilaa olisi myös matkapakussa, tai pakussa yleensä, mutta hinnat helposti tuplaantuvat näiden kohdalla. Varusteltuja matkapakuja voi vuokrata esimerkiksi Escape Campervansilta. Asuntoautot ovat vielä asia erikseen, joihin on hyvä varata toinen tuplaus kustannuksiin. Jos tila-auto riittää teille, kannattaa etsiä autoa, jonka penkkirivit saa taitettu lattian alle, jolloin autossa nukkuminen onnistuu parhaiten. Ongelmana on se, että vuokraamot eivät takaa että saat juuri sen merkkisen auton, jonka olet varannut vaan se voi olla myös vastaava. Voi siis olla, että autossa ei lopulta olekaan kääntyviä penkkejä. Tämä kannattaa ottaa huomioon varasuunnitelmaa miettiessä; vaihtoehtoja ovat esimerkiksi motellit, auton penkeillä nukkuminen, penkkipatjat tai teltta.

Matkustajamäärä

Jos autossa ei yövytä, seuraava iso kysymys on, kuinka monta henkeä autoon täytyy mahduttaa istumaan. Yhdysvalloissa on helppo löytää auto, johon mahtuu enemmänkin porukkaa. Minivanit ovat standardikamaa ja niihin mahtuu yleensä ottaen se seitsemän henkilöä, ja usein ihan mukavastikin vielä. Kahdelle hengelle valikoimaa on paljon, ja esimerkiksi neljän hengen perhe saa sopivan auton ongelmitta. Pienemmissä autoissa tuntuu vaan tavaratila olevan vähän kortilla, jolloin pidemmälle reissulle varustautuminen täytyy tehdä rajoitetusti eikä juoma- ja ruokavarastoja pysty pitämään kovin runsaina. Jos suunnitelmana on viettää paljon aikaa autossa, ei välttämättä kannata valikoida sitä kaikista pienintä mallia, sillä kätevää pikkutavaraa kertyy matkan varrella ja niille on kiva olla oma paikkansa, jotta ne eivät aiheuta turhaa stressiä kasautumalla epäkäytännöllisiin paikkoihin.

Mieti myös näitä

Vaihteisto. Yhdysvalloissa suurin osa autoista on automaattisia, joten jos toiveena on manuaalinen vaihteisto, se rajoittaa valikoimaa aika paljon. Vaihteisto on yleensä sellainen tekijä, joka vaikuttaa auton kategoriaan vuokraamossa. Eli vaikka et saisi juuri sitä automerkkiä, jonka alkuperäisesti vuokrasit, niin saat auton, jossa on samanlainen vaihteisto.

Kulutus. Tähän on vaikeampi vaikuttaa vuokratessa, koska kulutus ei välttämättä ole sama ”vastaavassa” autossa. Yleensä kuitenkin aika läheltä aina liipataan. Tärkeämpää tässä on se, että jos mietit vanhan amerikanraudan vuokraamista verrattuna uuden auton vuokraukseen, niin kulutuksen voi odottaa olevan aika paljon korkeampi.

Esimerkkiautoja

Alla muutama esimerkki siitä minkälaisilla autoilla olemme reissujamme tehneet. Näiden samaisten autojen hintoja pystyy katselemaan matkakustannusten artikkelista

Ford Windstar GL

Ford Windstar tila-auto hiekkatiellä Yhdysvalloissa

Tämä on se surullisen kuuluisa auto, joka jäi meidän ainoaksi ostetuksi autoksi, ja jonka ongelmiksi osoittautuivat juuri ne ongelmat, mitkä ovat tälle autolle tyypillisiä (näin jälkikäteen googletettuna tietää taas jälkiviisaana). Moottoriongelmat alkoivat heti alkumatkasta ja pariin otteeseen jouduimme hinauttamaan autoa. Kuitenkin kooltansa auto oli hyvä ja takapenkit onnistui irrottamaan kokonaan, joka toimi meillä, koska saimme ne ystävien luokse talteen matkan ajaksi. Jos penkit eivät taitu, mutta irtoavat, voisi penkit säilöä esimerkiksi vuokravarastoon.

 

Mercedes Metris

Valkoinen Mercedes Metris Walmartin parkkipaikalla.

Tämä auto oli meillä lyhyemmällä, 10 päivän reissulla, jonka vuoksi valtavia penkkirivejä ei alettu sämpläämään. Penkkejä ei siis muistaakseni saanut taitettua alas, mutta ilmeisesti irti ne olisi voinut ottaa. Itselleni tuo takapenkillä nukkuminen onnistui ihan kiitettävän hyvin, jos kylkeen pistävää turvavyöpalikkaa ei lasketa, mutta täyspitkän miehen vartalon ojentaminen oli vähän hankalaa. Kyseinen mies onneksi ei ole kovin kranttu nukkumatiloistaan, joten 10 päivää meni näinkin. Täystummennetut ikkunat saivat tässä autossa plussaa, koska tuon edellisen auton kevyesti tummennetut ikkunat olivat hankala nukkumisen kannalta, kun vierestä kävelevät ihmiset näkivät suoraan sisään otollisella säällä.

 

Dodge Grand Caravan

Dodge Grand Caravan näkoalapaikalla ja nainen kävelee sen takana Yhdysvalloissa.

Tämä oli meidän ensimmäinen auto, jossa mukana oli myös vauva. Kooltaan se oli juuri sopiva ja penkit sai todella kätevästi taitettua täysin tasaisiksi. Tämän lisäksi tässä etummaiset takapenkit olivat irrallaan toisistaan, joten saimme pidettyä toisen ylhäällä jatkuvasti eikä turvakaukaloa tarvinnut liikutella edestakaisin. Auto oli tarpeeksi pitkä, jotta sain venytettyä itseni lähes suoraksi vaikka nukuin pystyssä olevan penkin takana. Miehen mielestä tällä oli paras ajaa, vaikkakaan eroa esimerkiksi tuohon edelliseen autoon ei juurikaan ollut.

Kun ensimmäisen kerran lähdin tien päälle kymmenen vuotta sitten, ei sen jälkeen näiltä teiltä olekaan malttanut pysyä kovinkaan kauan pois. Ja nyt, autan teitä saamaan Yhdysvaltojen reissustanne maksimaalisen huvin.

kirjoita kommentti