Top
Nainen pesee hiuksia rantasuihkussa, jonka takana palmuja..

Ihmisiä aina ihmetyttää missä ihmeessä peseydymme, ja se tulee monesti reissua suunnittelevillekin mieleen ensimmäisenä, kun kerron autoleiriytymisestä vaihtoehtona. Naama- ja muut peruspesut on helppo hoitaa oikeastaan missä vaan vesipullon avustuksella. Omalla kohdalla hiusten pesuun on joutunut keksimään eniten jippoja, sitä kun joutuu tekemään kohtuullisen useasti ja sitä on vaikeampi tehdä vaatteet päällä, huomaamattomasti julkisella paikalla. Kun reissun päällä vietetään useampi viikko, joutuu väkisinkin miettimään myös koko kropan putsaamista. Alle listasin niitä vaihtoehtoja, jotka on meillä ollut käytössä tai muuten toimiviksi todettuja keinoja.

Maksuttomat pesut

Vesikanisteri ja luonto

Paljon luonnossa liikkuva pääsee ehkä kaikista helpoimmalla. Varsinkin jos on liikenteessä toisen kanssa, joka voi avustaa veden kaatamisessa. Tässä vaihtoehdossa siis pointtina on varustautua reitilleen tarpeeksi isolla vesikanisterilla ja etsiä tarpeeksi privaatti paikka, jossa uskaltaa poistaa kaikki vaatteet. Tämä toimii erityisen hyvin kuumina päivinä, jolloin vesi on ehtinyt lämmetä kanisterissa. Viileinä aamuina tai auton ilmastoinnin vieressä pidetystä, jäähtyneestä vedestä saa aikamoisen piristysruiskeen.

Rantasuihkut

Rannikolla ajava pääsee helpolla, sillä monilla rannoilla on käytettävissä suihku. Vaikka näihin julkisilla paikoilla sijaitseviin suihkuihin ei kannata sännätä nakkena, uikkareissa saa jo hyvää tulosta aikaan. Erityisesti rannoilla peseytyessä kiinnittäisin huomiota siihen minkälaisella saippualla olen liikenteessä, koska joskus luonto alkaa heti suihkujen vierestä enkä halua myrkkyjäni kasvien päälle roiskia.

Yleiset vessat

Tämä on se ramboin vaihtoehto, jossa peseytyminen, lähinnä siis hiusten peseminen tapahtuu yleisissä vessoissa lavuaarin yllä. Tähän olen turvautunut enemmän nuorempana; jotenkin omatunto on kasvanut sen verran että tämä tuntuu nykyään väärältä. Lavuaarien hygieenisyys on myös hyvin kyseenalaista. Jos tähän kuitenkin turvaudut, niin suosittelen etsimään lavuaarin, joka sijaitsee yksittäisessä vessassa eikä niin että seisot shampoot päässä yleisessä tilassa, kun joku toinen tulee käymään vessassa.

Maksulliset suihkut

Leirintäalueen suihkut

Luontoalueilla, varsinkin kansallispuistojen alueilla, on usein mahdollista parkkeerata auto leirintäalueelle yöksi. Tässä yhteydessä kannattaa hyödyntää leirintäalueen suihkutiloja ja ottaa kunnollinen suihku. Tämä vaihtoehto lasketaan siis maksulliseksi palveluksi, vaikka varsinaisesti maksat lähinnä laillisesta ja turvallisesta nukkumapaikasta.

Motellivisiitit

Vaikka reissuun olisi lähdetty ajatuksella että leiriydytään vain autossa, voi hommaan tehdä poikkeuksen tarvittaessa ja kipaista sisätiloissa suihkussa. Sen ei siis tarvitse olla motelli, vaan hotellit, hostellit, loma-asunnot, kaikki käy. Eihän kukaan vaadi siellä nukkumaan, jos se tuntuu pilaavan seikkailufiiliksen.

Kuntosalit

Monilla kuntosaleilla voi ostaa yksittäistreenikerran ja pukkareissa on tietysti suihkut. Samalla voi käydä vähän polttamassa tien päällä kertyneitä kaloreita. Osa kuntosaliketjuista tarjoaa myös edullista kuukausimaksullista jäsenyyttä, jonka avulla voit käyttää ketjun kaikkia saleja eli jos reitillesi sattuu osumaan useampi, tämä voi olla järkevä sijoitus. Itse en ole tätä kokeillut, mutta ilmeisesti Planet Fitness on yksi parhaista tähän hommaan ja näyttää olevan järkevän hintainenkin, $30/kk (+$40 vuosimaksu) jolla pääsee kaikkiin ketjun saleihin, saa paljon palveluita maksutta ja kaverikin pääsee maksutta sisään, ilman pidempää sitoutumista. Yhdysvalloissa on vielä voimakkaasti voimissaan käytäntö, joka sitoo jäsenen hyvinkin pitkäksi aikaa ja irtisanoutuminen on vaikeaa, joten lue pikkupräntti tarkkaan ennen kuin liityt minkään kuntosalin jäseneksi.

Täyden palvelun bensa-asemat aka rekkapysäkit

Isommilla bensa-asemilla, jotka palvelevat erityisesti rekkoja ja niiden kuskeja, on usein suihkuhuone. Suihkua voi kysyä tiskiltä ja yleensä heiltä saa vuoronumeron ja pyyhkeen. Yksittäinen suihkuvuoro maksaa noin $10-15. Suihkuhuoneen saa lukkoon ja usein huoneessa on etutila, jossa on vessa ja varsinainen suihku on väliseinän takana. Vaikka tilat pidetään useimmiten hyvinkin puhtaina, suosittelen käyttämään sandaaleja täällä peseytyessä. Ketjuasemilla on saatavilla jäsenkortteja, joilla kerätään pisteitä, joilla saadaan lopulta ilmainen suihkukerta.

Kun ensimmäisen kerran lähdin tien päälle kymmenen vuotta sitten, ei sen jälkeen näiltä teiltä olekaan malttanut pysyä kovinkaan kauan pois. Ja nyt, autan teitä saamaan Yhdysvaltojen reissustanne maksimaalisen huvin.

kirjoita kommentti