Yhdysvaltojen sääilmiöt
Talvimyrskyjen jyllätessä Yhdysvalloissa on hyvä kääntää huomio hetkeksi Yhdysvaltojen säähän ja sen mukana tuomiin erikoisiin ja joskus hankaliin sääilmiöihin. Roadtrippiä suunnitellessa kannattaa ehdottomasti miettiä mihin päin maata suuntaa milloinkin, sillä ääripääsäät kulkevat tiettyjen vuodenaikojen mukana. Erityisesti autossa tai luonnossa leiriytyjän kannattaa huomioida milloin on turvallista nukkua ulkosalla. Varasuunnitelman tekeminen, eli suunnitelma siitä mihin sännätään, kun lähdetään karkuun huonoa keliä, on ihan järkevää kaikille roadtrippaajille.
Vesisateet. Miten voikaan niin tavallinen asia kuin vesisade olla niin erilainen juttu eri leveyspiireillä? Harvemmin sitä on tullut todistettua suomalaistyyppistä kevyttä sadetta, jossa kivasti vielä kävelee sateenvarjon kanssa. Sateet on ollut enemmänkin joko tai, joko tulee ämpäristä (ja siis todella isosta ämpäristä) tai sitä ei tule. Kummallisen huomion olen tehnyt myös sateiden rajautumisesta usein hyvinkin tarkkarajaisesti, eli sateen voi nähdä edessään ja siitä ajetaan läpi ja tullaan ulos toiselta puolelta, niin kuin piirretyissä. Mielikuvaani voi vaikuttaa se että olemme reissanneet enemmän etelässä ja keskilännessä, jossa keli on voimakkaammin erilaista verrattaen Suomeen. New Yorkin puolella sää lähentelee enemmän meidän säätä.
Tulvat ja syöksytulvat molemmat johtuvat useimmiten rankkasateista. Niitä erottaa kuitenkin kesto. Syöksytulvat, joissa nopeasti virtaava vesimassa vyöryy eteenpäin, syntyvät rankkasateessa tunneissa, jopa minuuteissa. Syöksytulvat ovat ongelma erityisesti kallioisilla alueilla, kuten Grand Canyonissa, mutta ovat tuttuja myös kaupungeissa. Tavallinen tulva syntyy hitaammin ja voi kestää jopa viikkoja. Kumpikaan tulva ei kuitenkaan välttämättä tarvitse rankkasadetta syntyäkseen, vaan esimerkiksi padon sortuminen voi aiheuttaa veden vyörymisen. Grand Canyon nousee usein esille syöksytulva keskusteluissa, ihmisten patikoidessa kanjonin pohjalla, nopeasti muuttuva sää on hankala yhdistelmä ympäröivien pystysuorien seinien kanssa. Tulvistaan tunnettuja ovat esimerkiksi Louisiana, ja New Orleans, jota kutsutaan Yhdysvaltojen Venetsiaksi sen hiljalleen vajotessa.
Hurrikaanit ovat myrskyjä, joissa tuuli pelaa isoa roolia. Tämä on se ilmiö, joka näkyy satelliittikuvissa spiraalimaisena pilvenä. Kun olet tehnyt matkustusilmoituksen, saa puhelimeesi viestin, jos olet saapuvan hurrikaanin alueella. Puhelimeni on myös vastaanottanut paikallisia hätävaroitusviestejä sovelluksen kautta, joka on puhelimessa oletussovelluksena (mene asetuksiin ja kirjoita hakuun hätä niin näet josko sinulla on sama).
Tornadot ovat ne elokuvista tuttu maasta taivaaseen ulottuva ”pilvitorvi”. Tässä ”torvessa” tulee todella kovaa ja yleensä siihen liittyy ukkonen. Tornadot voivat pyyhkiä tieltään kaiken taloista ja autoista lähtien. Yhdysvaltojen keskimmäiset ja eteläisimmät osavaltiot, kuten Florida ja Oklahoma, ja kesäkausi ovat otollisinta aikaa tornadoille. Tornadoista onnistutaan yleensä varoittamaan etukäteen radiossa ja tornadosireenillä, jolloin on tärkeä joko ajaa muualle tai hakeutua suojaan esimerkiksi hotelliin. Kannattaa myös seurailla säätiedotuksia etukäteen, jolloin voi vaikka vaihtaa osavaltiota ennen kuin ukkosmyrskyt saapuvat.
Lumimyrskyt jotka ovat rajuja jopa suomalaisella mittapuulla. Kaikkialla Yhdysvalloissa ei pääse näkemään lunta, mutta niillä alueilla, jossa sitä tulee, tulee usein todella paljon. Itärannikko, erityisesti pohjoisosat, kuten myös New York, kokevat lähes jokavuotisen lumikaaoksen, kun ihmiset yrittävät kaivaa autojaan ulos lumesta. Sen lisäksi keskilännessä myrskyää lumen muodossa. Lunta tulee, ja siihen totuttu, huomattavasti paremmin pohjoisissa osavaltioissa sekä vuoristoisilla alueilla. Suomalainen pärjää lumimyrskyissä yleensä ottaen hyvin eikä vaaratilanteita pääsee niin herkästi sattumaan, mutta kannattaa huomioida auton renkaat, jotka saattavat olla kesärenkaat vuoden ympäri.
Lämpöaallot ja metsäpalot ovat olleet mediassa näkyvillä isosti viime vuosina. Kalifornian jokavuotiset metsäpalot ovat laajoja, jatkuvat pitkään ja estävät matkailun lähialueilla. Palot eivät ole Kalifornian yksinoikeus vaan muutkin osavaltiot kärsivät isoista ja pienistä paloista, osa ympäri vuoden. Lämpöaallot ovat varmoja ilmiöitä eteläisissä valtioissa kesäisin, siellä ollaan kuitenkin samoilla leveyspiireillä kuin Pohjois-Afrikka ja Intia. Arvio omaa kuntoasi tähän nähden jo ennen lähtöä, sillä koko reissun jatkuvat 40 asteen lämmöt vievät mehut kovimmastakin hellehatusta. Myös pohjoisemmat kaupungit kuten New York saavat osansa kesäaalloista.
Hiekkamyrskyt ja pölypyörteet ovat tuttuja näkyjä aavikkoisella Southwest-alueella, eli alueella, jonka lempinimi on Desert Southwest, ja johon kuuluu New Mexico, Arizona, Utah, Nevada ja osa Kaliforniaa ja Coloradoa. Kaikista eniten hiekka pöllyää keväällä. Pienet pölypyörteet ja hiekkatuulet voivat tulla vastaan yllättäen. Isommista varoitellaan yleensä etukäteen. Jos huomaat lähestyvän hiekkamassan, hidasta auto tien reunaan ajoissa, koska hiekkamyrskyn keskellä ei näe yhtään mitään. Jos olet ulkona, peitä kasvot. Jos hiekkaa hengittää paljon, kannattaa käydä lääkärissä tarkastuttamassa keuhkot. Tämäkin on yksi niistä ilmiöistä, jotka ovat pahentuneet viime vuosina ilmastonmuutoksen vuoksi.