Top

*Sisältää mainoslinkkejä: Adlibris

Yhdysvaltojen kansallispuistoihin, niin kuin muihinkin kohteisiin, suunnatessa on aina kiva, jos paikasta on vähän taustatietoja. Matkaoppaita valitessa luontoon liittyvien oppaiden lisäksi voi myös napata kirjan, jonka pääosissa pyörii itse puistonvartijat. Tällä kertaa kirjavinkkinä on Ranger Confidential kertoo muistelmahenkisesti tarinoita puistonvartijan suusta, Yhdysvaltojen eri kansallispuistoista. Kirjassa pääsee tutustumaan mitä puistonvartijoiden päivään kuuluu ja minkälaisiin ihme hommiin heidänkin työ aina välillä ulottuu. Homma käy välillä niin absurdiksi, että niitä muistelee varmasti vielä reissussa ollessaan, varsinkin jos sattuu kirjassa esiintyviin puistoihin.

Yhdysvalloissa puistonvartijoita on monenlaisia, ja tehtävät vaihtelevat sen mukaan missä puistossa työtehtäviä suoritetaan. He ovat paikalla aika isossa roolissa asiakaspalvelijoina, kertomassa luonnosta, järjestämässä opastettuja kierroksia ja puuhailemassa usein lasten luonto-oppaina. Vierailijoiden apuna toimimisen lisäksi puistonvartijat vahtivat sitä varsinaista puistoa. Vierailijoita täytyy välillä muistuttaa säännöistä, puita siirtää teiltä ja eläimiä ohjeistaa sopuisaan yhteiseloon.

Kirjaa ei ole käännetty suomeksi, mutta sitä saa tilattua myös Suomesta

Kun ensimmäisen kerran lähdin tien päälle kymmenen vuotta sitten, ei sen jälkeen näiltä teiltä olekaan malttanut pysyä kovinkaan kauan pois. Ja nyt, autan teitä saamaan Yhdysvaltojen reissustanne maksimaalisen huvin.

kirjoita kommentti